söndag 25 september 2011

Butternut

När jag pluggade i Johannesburg smakade jag den godaste soppa jag ätit på länge, nämligen Butternut-soppa med bl a gurkmeja i. Trots letande har jag dock inte kunnat finna det receptet och jag kommer för dåligt ihåg exakt hur det smakade. Kanske mitt smakminne  vid det här laget blivit alltför överdrivet gott?
en Butternut påminner om ett stort päron till
utseendet, men det är faktiskt en pumpa
Butternut är ett slags pumpa, som kan skördas sent och lagras länge. Rätt förvarad klarar den sig in i april, och i butikerna hittar man skandinaviskodlad butternut åtminstone in i februari. Förutom fruktköttet kan kärnornas rostas och ätas. De har en fantastisk lite söt/bitter smak som är väldigt ovanlig.
Istället för soppa delar jag med mig av ett av Jamies recept:
Kryddad Butternut 
1 butternut squash
torkad rosmarin
koriander
1 torkad chili
2 vitlöksklyftor
1/4 rödlök
rapsolja
salt
peppar


Halvera 
Butternutt
en, ta ur kärnorna, men skala inte. Halvera varje del 2 ggr till sammanlagt 8 bitar. Lägg delarna i en ugnsfast form. Strö över rosmarin, koriander och chili, samt pressa över vitlök. Finhacka rödlök och ringla över olja. Dra ett par tag med salt- och pepparkvarnen över. Sätt i ugnen på 200°C och baka allt i ca 30-35 minuter. (Vänd dem gärna då och då.) Jamie serverade den som ett tilltugg med bl a mozzarella och ett basilika till.
gott med mozarella och
lufttorkad skinka

Inga kommentarer: