fredag 9 september 2011

Grunden till mycket

Smördeg går alldeles utmärkt att köpa färdig, men, som med allt annat, har man då ingen som helst aning om vad det egentligen är i den. Därför gör jag helst egen, fast det tar lite tid. Då involveras även musklerna och laddas inför njutninen av det som görs av degen!
vik in smör i degen! Bild lånad från www.brodpassion.se
c:a 3dl mandelmjöl 
1 dl pyssliumhusk
1.25 dl vatten
2 tsk ättikssprit
200 g smör
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur! Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av smöret. Arbeta ihop allt till en deg, som du formar till en boll, linda in den i folie och låt den vila 15 min i kylskåpet.  Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, c:a 20 x 20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva smör och lägg på, samt vik degen så att hörnen möts och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner o kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska nu vara kvadratisk, c:a 30 x 30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen. Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter till. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i ytterligare minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång. Sedan är degen klar för att göra all världens godsaker med. Naturligtvis går den utmärkt att frysa in med samma hållbarhet som smöret!

Inga kommentarer: