Odla lycka

Att det är möjligt att odla lycka är faktiskt inte så konstigt som det låter. Det finns massor med forskning och dokumentation av hur läkande odlande är för de flesta medicinska tillstånd. Jag tänker exempelvis på hur patienterna på Frösö sjukhus, liksom tidigare på alla andra mentalsjukhus, precis som dagens utbrända, fått och får energi och livsglädje åter av att odla. För min egen del är det ett enormt hälsomässigt lyft att odla själv och uppleva miraklet med hur små frön utvecklas till stor, vacker och god växtlighet.  


Växter gör att vi alla blir mindre stressade, samtidigt som de medverkar till att förbättra vår inomhusmiljö. När vi vistas bland växter minskar halten av stresshormoner och det mentala såväl som det fysiska välbefinnandet ökar. Att växter har en mätbar positiv effekt på människor och deras miljö visade forskare på NASA, när de 1980 upptäckte att rumsväxter i slutna system minskar halten av flyktiga organiska ämnen i luften. Ämnen som formaldehyd(som är det vanligaste toxinet i inomhusluft) bensen och trikloretylen absorberas av växterna via bladen och förs vidare ner till mikrober vid växtens rötter. Dessa mikrober bryter i sin tur ned toxinerna. (Hälsoproblem kopplade till formaldehyd som är väldokumenterade är ögon-, näs- och halsirritation. Mer kontroversiellt, men inte alls osannolikt, är också påståendet att cancer, astma och andra kroniska sjukdomar i andningsorgan samt neuropsykologiska problem kan vara förorsakade av formaldehyd. Formaldehyd finns bland annat i vissa typer av plaster, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och tobaksrök. )

Ett vanligt problem inomhus är den torra luften som kan ge oss irritation i hud, slemhinnor och andningsvägar. Då är det speciellt bra med växter som dricker mycket vatten, dessa ökar nämligen luftfuktigheten inomhus, ca 90 % av det vatten vi ger till växten transpireras. Andra positiva egenskaper hos växterna är att de minskar den statiska elektriciteten, reglerar inomhusklimatet, absorberar värme och fungerar ljuddämpande.


Att dessutom kunna njuta av obesprutade grönsaker, färska, direkt från det egna odlandet samt att njuta skönheten som vuxit ur fröna är en lyx som gör åtminstone mig lycklig!


[källa http://www.odla.nu och div artiklar och litteratur jag inte längre kan dra mig till minnes]