onsdag 14 september 2011

Trollbindande Spökbjörnar

Läste i National Geographic nr 8 den fascinerande historien om de "kringvanderande anomalier" som vita svartbjörnar (Ursus Americanus). De finns i British Colombia på Kanadas västkust. Kitasoo/Xai'xai-folket och Gitga'at-folket, som är ursprungsbefolkningarna, har hållit dem för heliga och därför varken själva dödat dem eller avslöjat dem för de vita inkräktarna. 
lax är basfödan, men när sådan ej går att få tag i
klarar sig björnarna även på t ex bär, nötter o musslor.
Under alla århundraden har de varit en hemlighet som därför ännu finns kvar och t o m förökat sig i så hög grad att det nu är 1 av 10 vita svartbjörnar på Princess Royal Island och på Gribell Island är var tredje(!) svartbjörn vit!British Colombias fastland är jämförelsevis bara en av 40-100 svartbjörnar vita. 
Spökbjörnarna är varken albinos
eller isbjörnar, utan en genetisk
variant av Ursus Americanus

Slagsmål mellan björnar är ovanliga, trots att det numer finns oerhört många fler än för t ex 35 år sedan till följda av att ingen jakt på björnar längre förekommer i Great Bear Rainforest. Risken är nämligen för stor att någon av björnarna skulle skadas och att de skulle göra av med en massa energi som de så väl behöver under vintern i salgsmål. Därför undviker de konflikter i mest möjliga mån. Det vore nåt för människan att ta efter, eller hur?!
Laxrom bygger upp fettlagren inför
vintern så det formligen glufsar de i sig lax

De fantastiska bilerna är tagna av Paul Nicklen och lånade från National Geographic.

Inga kommentarer: