fredag 16 september 2011

Biafrakriget levandegjort

I DNs i boklördag 10 september påmindes jag om en av de bästa böcker jag läst, nämligen Chimamanda Ngozi Adichies genombrott En halv gul sol från 2007. Under rubriken Besatt av berättelser berättar Maria Schottenius livfullt om sitt möte med henne på Skeppsholmen i Stockholm.
läsande Maria Schottenius livfulla artikel om Chimamanda
Ngozi Adichie
 ute i solen i lördags. Fotot ur DN 
Erich Stering
Adichie växte upp  i Nigeria, och bor nu tillfälligt i Boston på ett stipendium för en årslång vistelse, där hon bara behöver hålla en föreläsning. Hon och hennes make, som är läkare, bor annars i Maryland, samt halva året i Lagos, men kanske flyttar de hem till Nigeria permanent sedan
"–  Det är i Nigeria jag är hemma. Det är där jag ser hur det är och hur jag tycker att man ska se på saker, och det är där jag kan klaga" som hon säger i DN.

Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus och fick sitt stora internationella genombrott med just En halv gul solsom berättar om tre människoöden under Biafrakriget på sextiotalet. En halv gul sol belönades även med Orangepriset.
"– Är det alltid så lite folk, eller är det för att det är söndag?" frågar Chimamanda Ngozi Adichie i DN.
"– Träd och vatten, men var är alla människor? Är vi mitt i stan? Jag ser mig omkring och tycker att
det är rätt mycket folk som rör sig vid promenadstråket på Blasieholmskajen, förbi Grand Hôtel och Lydmar, där hon bor, kring trappan till Nationalmuseum och över bron mot Skeppsholmen. Vi fotograferar henne bredvid ett bronslejon utanför Konsthögskolan på Skeppsholmen, och hon gapskrattar.
– Sådana här lejon har de nyrika affärsmännen i Lagos utanför sina hus för att tala om att de har pengar. Mina
vänner skulle aldrig sätta upp ett lejon framför huset. Och när fotografen ber henne luta sig mot ett träd vill hon inte gärna det. Hon tittar med avsmak på de stora kraftiga stammarna.
– Jag kommer ju från tropikerna. Där kryper det saker ur träd, säger hon. På några minuter ändrar hon min
vanebild av Skeppsholmen, det lilla smycket mitt i Stockholm. Plötsligt blir det en tom, avfolkad plats där det står löjliga lejon och stora, läskiga träd." Det tycker jag är en charmerande beskrivning som jag enkelt kan relatera till, efter att ha bott i Sydafrika under ett halvår för ett drygt decennium sedan.
eget montage av omslagen till DNs i boklördag 10
september
 och Adichies genombrott En halv gul sol 
"Chimamanda Ngozi Adichie är 34 år  och har på fem år etablerat sig som en av Afrikas mest intressanta författare. Med romanen En halv gul sol, som gavs ut 2006 [på engelska], fick hon en hel värld att ta till sig vad som egentligen hände under  Biafrakriget. Det var en litterär bragd. Hon har än så länge bara skrivit tre böcker, den senaste en novellsamling, och nu kämpar hon med en roman, utannonserad sedan länge."


Läs En halv gul sol! Det kommer du inte att ångra eftersom de tre huvudpersonernas öden vävs ihop och trollbinder läsaren. De beskrivs med en känslighet som inte bara gör dem levande, utan även levandegör konflikten i Nigeria och gör den intressant för även oss västerlänningar som tycker att vi redan sett och förstått allt.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: