onsdag 21 september 2011

Snällhet är modigt!

Jag tycker att ordet snäll fått en så dålig klang. Att vara snäll och omtänksam är oerhört viktigt och kräver inte bara mod, utan även mognad. Att vara snäll innebär inte att man är lite dum eller flat och inte törs säga ifrån. Då är man inte snäll utan feg, vilket i förlängningen kan innebära ren elakhet.

Snäll orkar man vara om man känner sig tillfreds med livet, som en klok vän uttrycker saken. Alla behöver ju stöd av omtänksamma, dvs snälla människor i omgivningen för att må bra. Det är verkligen konstigt att människan har så svårt att förstå att genom att vara snäll och omtänksam mot andra är det vad man också kan förvänta sig tillbaka av andra.
nej, min lilla Gret-unge är inte alltid snäll,
men oftast, för innerst inne finns en ängel!
Snällhet är en klart underskattad egenskap, som ofta misstags för dum flathet, men det är så fel. Det har jag ofta tvingats diskutera, eftersom jag kan berömma folk för att de är snälla och de då tar berömmet på fel sätt. Det är konstigt att det anses vara värdefullare att vara cool, alltså kallt avvisande, än att vara varmt och omtänksamt snäll...

Om du känner dig osäker på snällhetens väsen rekommenderas att läsa Stefan Einhorns Konsten att vara snäll! ”Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok eftersom hon har förstått att det vi gör för andra gör vi också för oss själva. Men snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst." skriver han i boken.  

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: