lördag 17 september 2011

Lyckligare demenspatienter med gammaldags inredning?

Femtiotalsjakten skrev härom dagen om den fantastiska idén att inreda gammaldags hos demenssjuka, vilket jag tycker är en tanke helt i rätt riktning!
Hon beskrev en artikel hon läst i the Guardian om ett demensboende i Surrey som inrett gammaldags för demenspatienternas skull. Demenspatienter tappar ju närminnet så att de helt kan glömma de senaste åren, medan ungdomstiden däremot kan vara enormt levande.
inget ljud är vackrare än det ur en gammal kristall-radio!
Syster Mia har fått farmor och farfars vackra
Professor June Andrews, som är chef för demensservice utvecklingscentret vid University of Stirling, har forskat framgångsrikt på att inreda gammaldags. Hon menar att även om gamla affischer är användbara så är det viktigaste att förenkla teknologin i hemmet. Eftersom demenspatienterna främst minns den gamla tekniken kan de bli  stressade och därför väldigt retliga av ny teknik, som de inte förstår. Andrews tar upp ett målande sådant exempel i Guardian-artikeln:

"Om du väcks i ett främmande hotellrum kan det ta fem minuter bara att försöka komma på hur du ska tända ljuset eller duscha, då kan du förstå hur det måste kännas för någon med demens att bara ha moderna knappar, kranar eller mobiltelefoner" förklarar hon.
 "vanlig" gammaldags telefon kan
funka mycket bättre än nya för dementa

"Om du däremot tillhandahåller äldre föremål, som en gammal backelit-telefon, vet den dementa hur den ska användas och kan ringa själv, medan det inte alls går med den nyare mobil telefon, även om de använde en sådan utan problem för bara 6 månader sedan." Det är nämligen närminnet som försvinner först, medan telefoner som använts när den dementa var ung finns tydligast bevarade i deras minnen.

Gammaldags möblering är ofta billigare än ny eftersom den kan köpas begagnad och dessutom får det förvirrade patienter att känna sig tryggare. Gammaldags inredning men med modern teknologi i, som omger de dementa förbättrar deras minne och färg och ljus gör de dagliga uppgifterna enklare Med en miljö som patienterna minns, genom färg, design eller föremål, känner de sig tryggare och därigenom förbättras deras minne. 
Retroinredning från Fiket i Gränna
Surrey council har redan tagit till sig och börjat använda teknikerna som  Andrews förslår i den dagliga vården vid service- och vårdhem för äldre med demens. Joelle Bevington, som är socialvårdgivar-manager, förklarar att precis som rummen inreds gammaldags är det även viktigt med verktyg som påminner om de som använts förr, liksom att dofter är enormt viktiga för att hjälpa oss att minnas. [I vår hjärna ligger luktcentrum väldigt nära minnescentrum.] "Vi målar toalett- dörrarna röda eftersom rött är en färg som används ute i den världen utanför (i Storbritannien) på just toalett-dörrar. Vi sätter upp affischer i köken med gamla kaffe-annonser, så att folk ska veta vad de kommer att hitta i skåpen. Vi använder också gamla produkter som Pears-tvål [Barnängens tvål, bör det väl bli för oss svenskar] för att de ska känna igen lukten från när de var yngre, så att de minns att tvätta sina händer," berättar hon.
en toalett-sits ska vara svart, som
den var förr för att kännas säker
"Vi har upptäckt att det ger människorna en känsla för platsen" säger Bevington. "Föremål kan sätta igång minnen och även därför få folk att känna sig lite tryggare och stimulera minnen såväl som begrundan. Vi använder även färg och ljus för att höja säkerhetskänslan. Till exempel använder vi bara svarta toalett-sitsar eftersom de ser ut som gamla  sitsar gjorde och därför blir de både bekvämare och känns säkrare eftersom de är lätta att känna igen. Tack vare det blir de dementa också säkrare på sig själva."Men så finns ju begränsningar eftersom patienterna kommer från olika kulturer och bakgrunder, liksom skillnaden i ålder mellan patienterna."Att inreda ett helt ålderdomshem från en särskild period kommer snabbt att bli opassande eftersom patienterna kan vara både äldre o yngre än inredningsstilen är, man kan inte låtsas att folk lever i en annan tid," säger Andrews.
Arbetet i Surrey council kommer verkligen att fortsätta och de säger att de kommer att integrera gammaldags inrednings-tekniker inom demens-vården även för de som har inlärningssvårigheter. "Vi kommer definitivt att fortsätta med gammaldags inredning" säger Bevington. "Vi har fått veta hur fantastiskt användbart det verkligen är. Det tar de gamla åter till en tid då de visste hur saker och ting skulle göras. Det får dem att må bättre, folk känner sig starkare och som om de har kontroll, de känner sig säkrare eftersom sakker är "som de brukar" vara. Folk blir faktiskt lyckligare."

Där har vi väl pudelns kärna; ska vi inte även hjälpa svenska demens-patienter till ett säkrare, trevligare och lyckligare liv?

Inga kommentarer: