lördag 24 september 2011

Gal tuppen dig mer galen än trafik och larm?

Min vän Linda med familj har skaffat höns och en tupp. De har sökt tillstånd hos kommunen och Linda har sagt att "vid första klagomål så blir det Coq au Vin". Enligt artikel i gårdagens LT tog det bara en vecka innan Linda och Hanna Brande, som är granne och mamma i den andra delägarfamiljen till hönsen, blev anmälda för hönshållningen till kommunens miljöavdelning. Jag sluter mig därför till att grannarna, istället för att ta upp problemet direkt med dem, gjort anmälan till kommunen. 
Linda Petersson byggde hönsgård och skaffade fyra höns och
en tupp på sin bakgård inne i Östersund. Efter en vecka kom den
första anmälan in till kommunens hälsoskyddsinspektörer.
Foto: Henrik Flygare ur LT

De två familjerna i hade länge ruvat på idén att prova ha höns på Lindas bakgård inne i ett bostadsområde i staden. Några grannar blev dock snabbt galna på tuppen, inom bara några dagar anämldes hönsgården.
"För att få ha höns i tätbebyggt område i stadsmiljö krävs tillstånd av kommunens miljökontor. Ansökan gick igenom med förbehållet att tuppen inte fick gala för tidigt på morgonen och den saken löstes med mörkläggningsgardiner.

Förra måndagen anlände fyra höns och en tupp till den nybyggda hönsgården bakom huset på Lottgatan.
– Att ha höns har varit en dröm, säger Linda Petersson.
– Tanken är att få ägg för husbehov och det är kul att prova att ha husdjur så här, säger Hanna Brande.
En dryg vecka senare kom ett telefonsamtal.
– När jag svarade fick jag reda på att vi hade blivit anmälda, säger  Linda Petersson.
Två personer i grannskapet hade fått nog av ljudet från hönsgården och lämnat in en anmälan till kommunen."

Min fråga blir naturligtvis varför man inte vänder sig till de som håller hönorna innan man gör anmälan. På så sätt skulle säkert allt kunna lösas mycket smidigare och ingen skulle behöva känna sig missförstådd, eftersom alla frågor kan tas upp direkt. Den typen av beteende, att "gömma sig" bakom någon annan med klagomål är det fegaste jag vet och inget gör mig mer besviken på mänskligheten 
"– Det är väl tuppen som är bekymret i det här fallet och inte hönsen, säger Håkan Genbäck, hälsoskydds-inspektör vid Östersunds kommun. Det är han som har handlagt ärendet från tillståndsansökan fram till nu då anmälan kommit in.
Den här gången gjordes ett undantag och hönsgården på Lottgatan är ett pilotfall i kommunen.
– Normalt brukar vi inte ge tillstånd för tuppar eftersom vi hört från andra kommuner att det kan bli problem.
--- Det skrevs speciellt i tillståndet att den del som omfattar tuppen kan återkallas, säger Håkan Genbäck.

Två anmälningar kom in till kommunen. Den ena anmälaren har Linda Petersson  ringt upp och blivit överrens med.  Den andra har sagt att den ska samla in namn på en namnlista för att få mer tyngd i anmälan, säger Håkan Genbäck.
För Lindas och Hannas del kom anmälningarna som en överraskning. Bland annat beroende på att det rakt över gatan finns ett dagis som tidvis är högljutt. 
– Alla pratar också om närproducerad mat och nu har vi tagit ett initiativ, men vi vill inte bråka och är öppna för dialog om hönsen, säger de.
För kommunens del blir det fråga om en utredning där det ska undersökas om tuppen på Lottgatan är störande.--- Visar det sig att tuppen verkligen är störande kan det vara slut med försöket att ha höns i stadsmiljö.  
- Men det skulle verkligen vara sorgligt om vi måste ta bort tuppen, säger Linda Petersson." 

Jag håller till fullo med Linda men tycker inte att det kan komma som en överraskning, trots att de flesta av oss störs mer av tjutande däck och larm både dag och natt, är höns i stadsmiljö något osvenskt och därigenom hotfullt, för många. Fegt, klumpigt och surjämtskt att gömma sig bakom myndigheter och namnlistor istället för att ta upp det direkt med de som kan göra nåt åt situationen!
 Iofs brukar ofta osvenskt vara ett ganska berömmande epitet och skulle det vilja sig riktigt illa så är i a f Coq au Vin väldigt gott...

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja ni gott folk !Bor granne med denna gulliga tupp vi kan gärna byta bostad så ni får höra detta ljuvliga o lantliga ljud dagarna i ända.Det går bra att skönmåla saker som man inte blir drabbad av personligen.Barnen på Fagervallen är inte i närheten så störande,men visst bra tanke ang närproducerat.Har haft räv strykande tidig morgon här på Rådhusgatan så detta problem kanske löser sig naturligt?

Lyckans Smed sa...

Det är säkert besvärligt med galande en galande tupp, det tvivlar jag inte på! MEN för det första så vänjer man sig ganska fort vid nya ljud. Tänk t ex på att man sover bra redan kanske fjärde natten i ett nytt boende när man vant sig vid ljudet av ventilationen, trafiken osv. Viktigast är dock att det inte är ljudet jag reagerar på, utan att du inte bara tar kontakt med tuppägarna och berättar om problemet. Kanske kan det lösa enkelt o utan osämja. Att bara anmäla tycker jag inte bara är fegt utan lite dumt. Det är alltid enklare att lösa problem direkt med den som kan göra nåt åt det.
/*

Sveriges Värsta Granne sa...

Rikligt med kackel i hönsgården må jag säga!

Lyckans Smed sa...

Visst, men nu var det ju inte kacklet utan galandet det handlade om i detta fall... ;-)