lördag 28 maj 2011

wabi sabi


Wabi-sabi är konsten att se skönheten i det ofullständiga, en uråldrig japansk-kinesisk inredningsfilosofi som hyllar det icke-perfekta, slitna och djupet i det naturliga, personliga och cykeln växande, prunkande, förfall och död. Det låter väl alldeles utmärkt för alla överarbetade som inte hinner göra allt så där perfekt som det brukar se ut i inredningstidningarna? 

Som Sköna hem uttrycker saken "Behåll de handbroderade ärvda örngotten, fast de gulnat. Plocka fram din gamla skål från skolslöjden. ---Förstora


Du vet, mormors gamla vas som fått en spricka? Du tänkte slänga den, men tvekar eftersom den betyder så mycket för dig. Eller bilderna ritade med krita direkt på hallväggen som du borde måla över. Tänk om! Det senaste inredningstrenden wabi-sabi är lätt älska – behåll dina gamla grunkor och hylla i stället deras ofullkomliga skönhet.
På 2000-talet fokuserar många livsstilstrender på andlighet, personlig utveckling och miljömedvetenhet, och varje säsong kommer nya budord. Visst är det roligt att ha koll, men ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna, och den där svårmatchade nybarocktrenden gjorde visst stora hål i din plånbok.
   --- Här gäller det att acceptera hur din
       omgivning ser ut i nuläget, och att

       lära dig uppskatta förutsättningarna.
       Då kan det du
       tidigare såg som brister kanske bli till
       ganska charmiga tillgångar.
     ---. Dock är wabi-sabi från början
       inte en inredningstrend, utan en
       livsfilosofi  som faktiskt känns
       helt okej att tillämpa i vardagen.
       I USA har förstås redan flera
       böcker skrivits i ämnet, och många 
inredare försöker inrikta sig på att jobba på ett wabi-sabi-vänligt sätt – något som förmodligen uppskattas av mindre köpstarka kunder.
    Den blygsamma skönheten i föremål spelar huvudrollen i wabi-sabi, det är naturlighet som gäller, oavsett knappheter och skönhetsfel. Kanske kan denna filosofi hjälpa dig att se ditt hem med nya ögon: ringarna i träet på ditt kaffebord, sprickorna i dina gamla favoritkoppar. Ting du ärvt eller haft hos dig länge bär trots allt på en charmig historia som du påminns om varje gång du ser föremålet. Kan inte detta vara värt att ta vara på? Den personliga kopplingen är viktigt i wabi-sabi – kanske något som kan få dig att tänka till en extra gång innan du slänger bort dina kära pinaler. De där handbroderade örngotten du fått i present eller mormors gamla spetsgardiner – visst ger de många vackra minnen, trots att de gulnat och fått revor?
Men wabi-sabi ska inte förväxlas med den mer röriga bohemiska stilen där alla tomma ytor i hemmet ska fyllas med diverse kuriosa – så lätt kommer du inte undan! Ta fram sopsäcken och plocka undan. Ett hem fyllt av prylar ger lätt ett överväldigande intryck som kan vara tröttsamt för ögonen; nej, här pratar vi i stället om att förenkla.Wabi-sabi handlar också om att låta naturen och årstiderna ta plats i hemmet. Visa upp stenarna och snäckorna ni samlat på stranden i somras, låt snyggt röda höstlöv bli ett blickfång i en skål, fyll sand från favoritstranden i en vacker flaska som du ställer fram – perfekt när du vill drömma dig bort under mörka novemberkvällar!
Kanske kan denna trend vara en skön paus från konsumtionshetsen, där vi ständigt längtar efter nya saker att fylla våra hem med. Wabi-sabi lär dig i stället att uppskatta de ting du redan äger, och framhäva dem. Långt bort från dagens högteknologiska massproducerade värld alltså. Enligt wabi-sabi har tid, väder och vind bara en förskönande påverkan på dina ting!
Från början var wabi-sabi inte till för att praktiseras inom heminredning, och mycket av denna filosofi går mycket riktigt att tillämpa på hur vi bör leva i stort. Att lära sig slappna av och uppskatta skönheten i det okomplicerade känns som en smart prioritering att göra, och när du förstår att perfektion inte är ett måste, kanske du kan njuta mer av ditt hem och leva i nuet? Kanske kan wabi-sabi-trenden inspirera till ommöblering på alla fronter, personlighet och åldrad skönhet är ju faktiskt egenskaper som inte alltid får den uppskattning de förtjänar i det moderna samhället.

Så skapar du wabi-sabi

Wabi-sabi är från början en zenbuddistisk teceremoni som utvecklats sedan 1500-talet. Den har sitt ursprung i Indien, och tra-ditionen har färdats genom Kina till Japan. Själva begreppet är svårt att tolka men det handlar om en okonventionell skönhet som endast står att finna bortom perfektionen. ”Wabi” kan ungefär översättas: enkla och naturliga ting, medan ”sabi” står för den sorts skönhet som endast kan fås med tiden.
Rensa! Detta är inget nytt budskap, men det är alltid lika svårt att tillämpa. Börja i liten skala, där du städar ur ett rum eller ett skåp i taget. För varje ny sak du skaffar, släng en gammal du inte  uppskattar längre. Hur tror du annars du ska kunna framhäva föremål du verkligen tycker om?
Skapa rum för själen. Kanske kan du fixa ett hörn av badrummet i wabi-sabi-stil, med tända ljus, vackra släta stenar och lugnande färger? Hitta platser där du kan få tid för dig själv.
Lär dig uppskatta annat än det perfekta. Släng inte ut dina saker så fort de fått minsta repa. Inse charmen i att se minnen från barnens lekar inristade i ert gamla bord. Låt färgen flagna på favorit­stolen. Visst kan det vara ganska vackert med blomblad som faller ur en vissnande bukett?
Låt dig inspireras av naturens färger. I Sverige har vi fördelen av årstider med tydliga färgskalor. Anpassa ditt hem efter dessa – och släpp in ljuset. Tänk ljust och skirt vårgrönt, mustigt höstrött eller klart sommarblått. Tillbringa mer tid utomhus och låt dig inspireras!
Skapa! Det är en skön känsla att vara omgiven av saker du tillverkat själv. Du kanske inte är en hängiven hobbysnickare men det räcker med en vacker, handbroderad kudde eller en hemgjord tavla av torkade blommor.
Släck lamporna. Du behöver inte vara lycklig ägare till en öppen spis – tänd många levande ljus i stället. Alla kan uppskatta den ­lugnande känslan av att betrakta en levande låga.
Var personlig. Ta dig i kragen och rama in alla de där vackra fotona du har liggande, låt farfarsfar få en hedersplats på väggen. Använd det gamla familjeporslinet till vardags.
Låt naturen komma inomhus. Ängsblommor, färgglada frukter och bitar av drivved är vackra dekorationer som ibland är gratis!
Ledord inom Wabi Sabi
Ödmjukhet
Stillhet
Vördnad och respekt
Naturlighet/Naturens cykler
Det ofullständiga och O-perfekta
Finna ro i förändring
Tidlös skönhet
Naturens geometri
Anspråkslöshet
Uppskattning
Hållbar utveckling
Leva i ögonblicket
Andlighet bortom ord

I ett wabi-sabi hem finns:

  • Okonstlad och ödmjuk inredning.
  • Naturligt åldrade ting med vacker patina.
  • Antika föremål som betyder mycket för dig och som bär med sig en historia.
  • Återvinningsbara material.
  • Föremål med nostalgiska kopplingar.
  • Naturmaterial som trä och sten snarare än plast eller krom.
  • Enkla dova färger som hämtat sin palett från naturen.

WABI SABI - den hållbara livsstilen beskrivs så här 
Wabi Sabi är en japansk filosofi som är som bomull för själen”, säger 
Agneta Nyholm Winqvist, författare och grundare av Nordic School of 
Feng Shui. En länge efterlängtad ton som när den gör sig hörd i vårt 
samhälle hjälper oss att i sinnesro sakta och säkert närma oss en
hållbar livsstil och utveckling. Enligt talesmän på bokmässan i London;
är wabi sabi en livsstil som nu tar sig in på marknaden efter att länge
ha existerat i anspråkslös tystnad. Vad betyder då Wabi Sabi? Orden
är svåröversatta men  begreppet ”ödmjuk skönhet” ligger nära
sanningen. Wabi betyder bokstavligen ”fattigdom”; i betydelsen 
oberoendet av  materiella ting inte om avsaknaden av något. En
anspråkslöshet som valt bort det materiella för att istället relatera
till naturen och verkligheten. Sabi betyder ”tidens blomstring” Det
anspelar på  förståelsen att skönhet är flyktig. En glädje över att ting
som är gamla och slitna trots allt behållit sin charm mycket på grund
av den omsorg som tidigare ägare  gett dem. Wabi Sabi´s motsatts
är den glättiga, ytliga och hårt drivna livsstilen.
Wabi Sabi går hand i hand med feng shui, grön design, hållbar
utveckling, mindfulness och helig geometri (som är läran om de 
gudomliga proportionerna/gyllene snittet). Ämnet andas vördnad
och eftertänksamhet i livet men också ett stilla vemod. Wabi 
Sabi är förändring och var finner man den bäst om inte i naturen.
Den grundar sig på att ingenting varar, ingenting är färdigt, 
ingenting är perfekt… eller att allt förändras, allt är i vardande 
och allt är perfekt precis så som det är just nu…."
Wabi Sabi
”Tech slick”
(glättig, driven,
ytlig, icke hållbar)
Natur fokuserad
Teknik fokuserad
Autentisk
Kopierad
Tillåter åldrande
Strävar efter konstant 
ungdomlighet
Subtilt
Framfusig och självklar
Intuitiv
Rationell
Personlig
Opersonlig
Unik “One of a kind”
Liksidig, anpassad
I stunden
I framtiden eller
i det förflutna
Helhet
Separerad
Öppen med viss reservation
Arbetar mot avslut
Uppskattande
Nedvärderande
Paradoxalt, motsägelsefull
Svart eller vit
Oraffinerad
Raffinerad
Elegant
Ornamenterad
Fraktal
Kvadratisk och
måttbestäm
Organisk
Geometrisk
Levande
Artificiell
Hantverk
Massproducerat
Mjuka hörn
Vassa hörn
Patina
Plast
Sten
Metall
Klar och tydlig
Fantasi och inbillning
Reflekterande och uppmärksam
Omedveten/själlös
Lyssnar
Pratar
Ser
Visar
Receptiv
Arrogant
Sakta
Fort
Ödmjuk
Stolt
Innerlig och hjärtlig
Hjärtlös

Inga kommentarer: