tisdag 3 maj 2011

Låt inte godsaker gå till spillo

Jag måste vara aldeles ovanligt gammalmodig för när jag hör om all bra mat som går direkt i soporna istället för att göras nåt av blir jag nästan stum. Det är ju alldeles fantastiskt att frysa in rester i matlådor som man kan äta när man inte hinner laga eller att använda dem i andra rätter. Vill därför passa på att tipsa om att göra en god, mustig soppa på hummerskalen som blivit över efter firande! Att slänga dem är inte bara slösaktikt rent ekonomiskt utan man går även miste om den fantastiska Hummersoppa de kan användas till
Krämig hummersoppa  4 port 45 min
 skalet från 2 humrar
1 1 st hackad gul lök
3 3 msk matolja
1 1 msk tomatpuré
1 1 msk cognac
5 5 st vitpepparkorn
salt
peppar
2 2 dl grädde
2 2 dl mjölk
0.5 0.5 l vatten
2 2 st lagerblad

Finhacka hummerskalet i en mortel eller matberedare med kniv. Ju finare bitar desto mer smak!  Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt hummerskal, tomatpuré och cognac. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn och låt sjuda 20 minuter. Låt sedan soppan vila en stund. Sila soppan och koka sedan kraftigt tills det bara återstår cirka 1 deciliter. Späd med mjölk och grädde och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cognac. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Servera gärna med lite hummerkött på toppen och en klick crème fraiche, ett gott bröd, gärna lite sprött och ugnsvarmt och garnera med dill och citronklyfta.