fredag 6 maj 2011

Lycko-kakor

Igår bakade jag lyckokakor till helgens Kul Tur Öppna Ateljéer, som börjar idag. Jag planerar ett konstprojekt där besökarna och dessa lyckokakor är delaktiga. Jag använde mig av Leilas modifierade recept eftersom vanliga lyckokakor egentligen inte smakar så mycket.

Lyckokakor det skulle bli ca 50, men blev snarare ca 30 st
75 g smält smör
4 äggvitor
2.5 dl strösocker eller sötningsmedel utan Aspartam
2.4 dl dinkelmjöl
1 st nypa salt
1 msk glukos eller honung (använde själv med lavendelsmak för att få lite stuns i smaken)
3 msk vispgrädde
Rivet skal av 2 tvättade eko-citroner
1 st bittermandel

Sätt ugnen på 175 grader.  Smält smöret. Vispa äggvitor med strösocker med elvisp i cirka 30 sekunder. Vänd försiktigt ner vetemjöl och salt i vitorna. Tillsätt glukos, smör, vispgrädde, rivet citronskal samt bittermandel och rör till en jämn smet. Klicka ut smeten med hjälp av undersidan av en sked på en smord plåt och forma runda, cirka 5 cm breda cirklar. Det är viktigt att smeten bredes ut i ett supertunt jämnt lager, men inte för tunt så att det blir hål. Grädda i mitten av ugnen i cirka 4 minuter, tills flarnen har fått en gyllene färg i kanterna. Lyft upp flarnen med en palett eller stekspade och lägg dem på en ren handduk. Fyll kakorna med en lapp med en lyckoönskning och forma dem till ”fortune cookies” genom att lyfta upp flarnet med en stekspade (det är viktigt att arbeta snabbt) vänd det upp och ned och lägg en lapp i mitten av flarnet. Genom att vika dem halvmåneformade, trycka ihop kanterna med en gaffel och sedan snabbt vika långsidan över kanten på en skål och vik sedan ändarna mot varandra. För att de ska bli riktigt hårda bör man nog eftertorka dem på samma sätt som med skorpor o biscotti. 
Sätt ugnen på 100 grader och lägg tillbaka lyckokakorna på en plåt i den nya vikta och böjda formen. Efter ca 1 h i ugnen (håll dock koll så de inte bränns) är de så hårda o krispiga som de ska vara, så att man bara kan bryta upp dem!
Lycka till med lycko-baket!

2 kommentarer:

Inga Trix sa...

Tack för att du delar med dig av receptet, det här måste jag bara prova! Sonja M

Lyckans Smed sa...

Ingen orsak, men varsågod!
/*