tisdag 3 maj 2011

Trädfast Leif Öhr på Härke KC

Leif Öhr är författaren och konstnären som även undervisar på Hållands folkhögskola och Östersunds konstskola, vilket han även gjorde när jag gick där, 1995 - 97. Han har även recenserat konstutställningar i ÖP under många år. Öhr visar nu utställningen Träd på Härke konstcentrum 30 april t o m 15 maj.

Eftersom jag är där och arbetar i grafikverkstaden denna vecka  tog jag tillfället i akt att se Öhrs utställning redan igår, då jag var upptagen annorstädes vid lördagens vernissage. Framför allt är det måleri med  olja och oljekrita som visas och (naturligtvis) av främst träd.
Utställningen har en mörk grundton och  Öhrs titlar skvallrar om ett musikaliskt allvar och vemod. Många av motiven har jag sett upprepade under åtminstone ett decenniums tid, så jag måste erkänna att det inte längre  tilltalar mig eller känns det minsta intressant. Öhrs konst känns så stadigt rotad i myllan som de träd han avbildar, men så fast att inte ens lövverken rör sig, framstår de... Jag saknar en konstnärlig utveckling från Öhrs sida, men den kanske snarare finns i hans skrivande, som jag inte är bekant med längre?
den gultonade målningen med stolar, med eller utan perspektiv,
har jag redan ha sett alltför många gånger för att tilltalas av
Kanske har Leif Öhr haft så mycket med annat att han helt enkelt inte hunnit med? Anledningen till denna fråga är inte bara det statiska i utställningen Träd på Härke konstcentrum , utan också det faktum att det under Aktuellt på hans hemsida hänvisas till den utställning han visade på samma ställe för drygt två år sedan... En försummelse av det slag som för den yngre generationen av oss konstnärer inte bara ses som nonchalant utan rent av amatörmässigt. Har man en hemsida så måste man se till att den är uppdaterad när man kommer att uppmärksammas! Även om man inte själv hänvisar till den så hittas den väldigt lätt och ger helt fel intryck när där finns gamla uppgifter. Om man inte uppdaterar den är det ett bättre alternativ att helt ta bort den.

Inga kommentarer: