söndag 22 maj 2011

Svavelosande aprikost

Som ni som följer min blogg säkert förstått är jag väldigt noga med vad jag lagar för mat och äter. Om jag inte kunnat odla det själv, köper jag helst närproducerat eller ekologiskt. Det gör jag inte bara för att stödja lokala matproducenter och för att undvika tillsatser, utan också för att det smakar så mycket mer och godare än annan mat.
Osvavlade aprikoser på tork. Bild lånad från
Saltå kvarn
Jag försöker odla så mycket grönsaker det går under somrarna och köper jag helst resten från Ås Trädgård. Trots att ingen i familjen jagar brukar vi exempelvis köpa en väl styckad älg från ett jaktlag och dela upp mellan oss på höstarna. Därigenom har vi gott och ekologiskt (!) kött för ett år framöver och slipper köpa från "djurfabrikerna" snabbköpen säljer av.

När det gäller torkad frukt är den allra godaste den som inte är "svavlad". Om du inte kände till det innan vill jag verkligen upplysa om att anledningen till att de aprikoser som framförallt säljs i livsmedelsbutiker och fortfarande är vackert aprikosa trots torkningen är det eftersom de är hårdbehandlade med just svavel. "Konventionella aprikoser svavlas. Då tar man de nyplockade aprikoserna och stänger in dem i täta rum varefter man för på svaveldioxid. Efter 12 timmar vänder man runt frukten och sedan får de en dos svavel till i ytterligare 12 timmar. Svavlingen gör att de behåller sin färg och har också en konserverande effekt." Osvavlad frukt, som främst säljs på häsokosten + från Saltå kvarn som säljs på Coops butiker, är mörkt bruna i färgen. Dessutom smakar de fantastiskt mycket godare. Om du bara smakat de sprikosa aprikoserna bör du absolut testa de bruna, för det är sannerligen en smaksensation! (Tänk bara på hur illa svavel luktar så fattar du varför...)

Saltå kvarns hemsida berättas om staden Malatya i östra Turkiet, strax norr om Syrien, där "världens godaste aprikoser" odlas. "Hela byn odlar ekologiskt och alla hjälper till med skörden. När aprikoserna är mogna lägger man ut stora dukar runt träden och så skakar man så att frukten trillar ner. Sedan lägger man aprikoserna på dukar i solen för att torka och en angenäm doft fyller luften. Efter tre dagar är det dags att ta ur kärnorna, så då samlar man ihop all frukt och plockar ur dem. Det går snabbt och många flinka fingrar hjälper till. Sedan brer man ut aprikoserna igen och de får torka några dagar till. När de torkat färdigt läggs de i lådor och skickas iväg för att rensas, tvättas och torkas igen. Som du ser på bilden ovan är aprikoserna mörka i färgen när de torkat klart. Osvavlade aprikoser håller minst lika bra och fortsätter att utveckla smak och arom. Det är bland annat därför ekologiska aprikoser (som alltid är osvavlade) är mycket godare än konventionella."

Nu vet du varför du bör välja ekologiskt även för den rika smakens skull! ICA har osvavlade akrikoser under det egna märket I love Eco.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: