fredag 27 maj 2011

positiva stötar

Fascineras så av historien om Rob Summers, som trots ryggmärgslörlamning, efter en trafikolycka 2006, tack vare elektriska stötar i ryggmärgen nu kan stå upp och till och med ta några steg!
bild från the Times
DN skiver att amerikanska forskare för första gången har lyckats få en förlamad person att gå när 25-årige Rob Summers från Los Angeles rest sig upp upp och stått i flera minuter med lite stöd tills benen skakar av utmattning. Han kan också ta några steg på ett löpband:
"– Det här är ett otroligt spännande genombrott. Om forskarna lyckas upprepa detta med andra patienter ökar hoppet för många ryggmärgsskadade. Många skulle kunna ha nytta av behandlingen, kommenterar Lars Olson, professor i neurologi vid Karolinska institutet.En sommarnatt 2006 gick den då 20-årige studenten och basebollspelaren Rob Summers ut till sin bil för att hämta en träningsväska. Han blev påkörd av en bilist, som smet från olycksplatsen. Kvar på marken låg Rob, förlamad från midjan och ned.

Fem år senare kan vi nu på en videofilm se Rob Forskarna Susan Harkema och Reggie Edgerton och deras medarbetare har opererat in sexton små elektroder på Robs ryggmärg i ryggraden i ländryggen. De sänder ut svaga elektriska stötar, som lurar ryggmärgen att tro att impulserna kommer från benen.
Ryggmärgen svarar med att skicka signaler till musklerna och det leder till automatiska rörelser i benen. Efter två års träning kunde Rob själv styra sina muskler i benen medan den elektriska stimuleringen var i gång.
– Det här är första gången som en förlamad person själv kan stå upp och till och med gå. Det är mycket glädjande att se för oss som forskar inom fältet, säger Lars Olson.
Forskarna tror att Rob Summers ryggmärg inte gick av helt i samband med trafikolyckan. Några nervtrådar, som löper från hjärnan och ned genom ryggmärgen, kan ha fått mindre skador så att de inte längre kunde skicka några nerv­impulser. De kan väckas till liv igen och kanske till och med växa med den elektriska stimuleringen.
Rob Summers har också enligt forskarna återfått viss sexuell förmåga och kontroll över urinblåsan.
Forskarna poängterar att metoden hittills bara har provats på en enda person och att det behövs fler studier. Det är också oklart än vilka som kan ha nytta av metoden.
– Om ryggmärgen har gått av helt är det mindre sannolikt att kunna gå igen. Däremot tror jag att den elektriska stimuleringen kan användas på många för att få i gång automatiska rörelser i benen. Det är bra för cirkulationen i kroppen, säger Lars Olson.
Rob Summers säger själv att hans liv har förändrats helt sedan han fick chansen att prova behandlingen.
– För någon som inte ens har kunnat röra en tå på fyra år, är friheten och förmågan att stå på egen hand helt otrolig. (...) Jag tror att den elektriska stimuleringen av min ryggmärg kommer att få upp mig ur rullstolen, skriver han i ett pressmeddelande.
Studien publiceras i medicintidskriften The Lancet.

Inga kommentarer: