lördag 14 maj 2011

Fömodat okänd

Jag blev väldigt förvånad när jag igår hörde John Chrispinsson säga i Vetandets Värld (!) på P1 att Amelia Earhart, som är en "sådan välkänd figur i USA är helt okänd i Sverige". För mig kom det som en total överaskning. Dels att han inte känner till Earhart men framför allt hans påstående att hon är okänd.
För min del är Amelia Earhart både välkänd och en förebild, men det tror jag inte beror på mitt år på highschool i USA. Kanske har Jan Troells Så vit som en snö från 2001 om den svenska flygaren Elsa Andersson (spelad av Amanda Ooms) med det att göra, men tror jag kände till Earhart dessförinnan.
För att råda bot på  Amelia Earhart förmådade okändisskap vill jag berätta att hon föddes 24 juli 1897 i Kansas, USA.  Hon var en amerikansk pilot som blev berömd genom en rad djärva långflygningar och för att hon verkade för att kvinnor skulle ges samma möjligheter som män att utbilda sig inom flyget. Efter en första flygtur med instruktören Frank Hawks tog hon lektioner för flygläraren Neta Snoo. Hon köpte sitt första flygplan, som hon satte ett inofficiellt höjdrekord för kvinnor på 4200 meter. Earhart flög som första kvinna över Atlanten i juni 1928, tillsammans med med piloterna Wilmer Stultz och Louis Gordon. De landade välbehållna i Wales efter 20 timmar och 40 minuter. Earhart hyllades, blev välkänd i Amerika och Europa och kunde därefter helt ägna sig åt t flygning. Hon deltog i tävlingar, satte en massa rekord, mottog belöningar och gjorde flera långflygningar:  Från Newfoundland mot Paris (i  maj 1932) men landade då redan på Nordirland. Från Los Angeles till Newark, New Jersey i augusti 1933, liksom över Stilla havet från Honolulu, Hawaii, till Oakland i Kalifornien i  januari 1935. I april samma år flög hon också från Los Angeles till Mexico City. Earhart startade med navigatör Fred Noonan en jorden runtflygning västerut från Oakland i mars 1937, men måste avbryta efter ett tillbud i Honolulu. Hon startade på nytt i juni från Miami, Florida, men denna gången österut och försvann spårlöst på väg från Nya Guinea till ön Howland 2 juli 1937 och hon förmodades död 1937 i västra Stilla havet.
Amelia Earharts försvinnande är fortfarande ett av flyghistoreiens största mysterier, men i december 2010 hittades tre små ben på den ödsliga söderhavsön Nikumaroroen, söder om Hawaii i Stilla Havet. Mer behövdes det inte för att forskare skulle bli helt till sig. De tror nämligen att benen tillhör den försvunna piloten Amelia Earhart, då de ligger längs med den sträcka som Earhart skulle flyga när hon försvann 1937. Tillsammans med tre ben, som kan ha tillhört en människa, har forskare upptäckt ett par andra föremål som väcker deras förhoppningar om att en västerländsk kvinna någon gång huserat på ön; lite gammalt smink, några plastflaskor, en glasflaska med handlotionsrester och snäckskal som öppnats ”på ett västerländskt sätt”.
– Det finns inga garantier, säger Ric Gillespie, chef över TIGHAR – The International Group For Historic Aircraft Recovery, till AP. Men om det är sant, om vi kan matcha det här DNA:t till Amelia Earhart, så är det ganska fantastiskt.
Spekulationerna om försvinnandet har varit  många. Vissa tror att hon fick slut på bensin och störtade i havet, andra att hennes flyg fick plötsliga motorproblem och vissa hävdar att hon fick syn på någon öde ö, där hon försökte landa. Det enda som står klart är att man strax efter försvinnandet snappade upp nödsignaler från Nikumaroro, men att ön sedan ändå klassades som ”genomsökt utan resultat”. Sammanlagt har Ric Gillespie och hans kollegor gjort tio resor till ön, varje gång i hopp om att hitta ledtrådar för att lösa mysteriet med Amelia Earharts och navigatör Noonans försvinnande. Gillespie  har även skrivit en bok om försvinnandet, Finding Amelia: The True Story of the Earhart Disappearance, där han hävdar att duon kan ha landat på ön och överlevt i flera månader på regnvatten och små portioner föda. Gillespie säger att han och hans team behöver mellan 21 och 35 miljoner kronor för att kunna genomföra dykningar runt ön.
Nu kan ingen påstå att Amelia Earhart är okänd för er i alla fall, eller hur?!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: