måndag 30 maj 2011

klokt sagt om kultur


En stor artikel ang. min granne, Nadine Gordimer från Johannesburg, som varit i Sverige skrev DN 23 maj att hon i intervjun med dem sagt en av de klokaste tankar jag hört om kultur:
-Konst handlar om att utforska och upptäcka. Vi människor formas av utomstående influenser i kombination med mysteriet som är vår egen inre utveckling. Och den tar aldrig slut. Det är en dimension som konsten kan påverka och inte vetenskapen. Det är därför jag är här, förklarar hon
ang varför hon som enda författaren som  deltog hon på 3rd Nobel laureate symposium om global hållbarhet i Stockholm, tillsammans med ett tjugotal andra Nobelpristagare, ett tiotal topppolitiker och beslutsfattare från näringslivet. Idel vetenskapsmän från olika discipliner, men Gordimer var den enda författaren. "Flera gånger under vårt samtal återkommer hon till hur kulturen behövs och kan göra skillnad i världen. Att ifrågasätta det tycker hon är 'mycket märkligt'”.
Foto: Magnus Hallgren, DN

Gordimer föddes för snart 88 år sedan i gruvsamhället Springs utanför Johannesburg. Pappan hade flytt från pogromernas Lettland till Sydafrika och mamman var engelsk judinna. Gordimer var en pionjär bland vita sydafrikans­ka författare när det gällde att belysa apartheid. Hon vågade beskriva tabubelagda ämnen som relationer över rasgränserna. Internationellt genombrott fick hon med romanen ”Bevararen” (1974), vilket brukar ses som starten på radikaliseringen av hennes författarskap. Gordimer stod på barrikaderna under alla apartheidår. Hon var god vän med Nelson Mandela och när han släpptes ur fängelset 1990 var hon en av de första han ville träffa. Året efter fick Nadine Gordimer Nobelpriset i litteratur.

Inga kommentarer: