torsdag 19 maj 2011

Ayur Veda

Ayur Veda  betyder kunskap om hela livet och är en urgammal visdom om liv och hälsa, beprövad i tusentals år på den Indiska subkontinenten. Ayur Veda  handlar om att förstå de tre elementens förhållanden i kroppen och sinnet och hur man kan leva för att upprätthålla balansen mellan elementen, säger Janesh Vaidya, internationellt välkänd ayurvedaläkare, föreläsare och krönikör i Blossoms majnummer.

Ayur Veda är en holistisk läkekonst, man ser alltså ser till helheten och framhåller hur viktig hela människan är som en kombination av kropp, själ och sinne. Det är alltså lika viktigt att ta hand om vår mentala och själsliga hälsa som vår livsstil i form av kost och motion. Man menar att Ayur Veda inte bara är kunskap om hur man botar sjukdomar, utan även om hur man behåller sin hälsa. Ayur Veda utgår man från tre olika kroppstyper som beskriver hur du är som person. Man kan vara en kombination mellan olika typer, men en brukar dominera. Utifrån din typ kan du guidas till hur du ska äta, sova och följa dagliga rutiner.
bild lånad från http://allaboutfitness.shapemeup.se

När jag befann mig hos dr Madan Kataria i Bombay, Indien i november 2001 bodde även en tysk kvinna som sysslade med Ayur Veda där. Hon hävdade med bestämdhet att jag är en "typisk Pitta", vilket jag godtagit och och vilket även följande test visade. Du kan själv testa här: Är du vata, pitta eller kapha?
Enligt Ayur Veda har varje individ sina speciella utmärkande egenskaper som formar hennes personlighet och varje människa består av tre element, så kallade doshor, kroppstyper, som representerar de fysiska, kemiska och psykologiska funktionerna i kroppen. En Ayur Veda utövare försöker förstå hur och varför obalanser uppstått i doshorna och ger därefter råd hur man balanserar dem igen.
Vata Är livlig, snabb, idérik, pratsam, anpassningsbar och entusiastisk, men ofta splittrad i tankarna. Om han eller hon utsätts för för mycket stress, tobak och alkohol, kan han eller hon känna sig ångestfylld, nervös, orolig och få spänningsvärk och problem med sömnen. Vata behöver värme, för att hon eller han ofta känner sig frusen, dricka mycket och äta varm mat och lära sig slappna av.
Pitta Är ambitiös, målmedveten, skärpt, vetgirig och noggrann. Ställer ofta för höga krav på sig själv och är rädd för att misslyckas. Om pitta är i obalans kan han eller hon reagera med vrede, irritation och avund och får lätt magkatarr och allergier. Bör undvika starkt kryddad mat och för mycket sol och värme, mår bra av måttfullhet både när det gäller arbete, mat och dryck.
Kapha Är lugn, stabil, uthållig och långsam. Tycker inte om förändringar, flyttar till exempel ogärna och byter helst inte jobb för ofta, och behöver tänka ett tag innan han eller hon fattar beslut. Blir lätt beroende av saker, vanor eller andra människor. Kapha kan komma i obalans av för lite stimulans och för mycket sömn. Kapha tenderar att vara överviktig och måste motionera och äta mindre mer än de andra doshorna.
Janesh Vaidya bild från http://www.expressen.se
Janesh Vaidya lägger till  Ayur Vedas tre budord;
1. Aahar (mat) vilket är den "enda medicin du behöver för ett hälsosamt liv". Med hjälp av testet ovan finner du den baskunskap som hjälper dig att leva ett långt och hälsosamt liv.
2. Vihar (livsstil) hur du kan utvecklas på det professionella och personliga planet på bästa sätt och undvika konflikter.
3. Vijar (tankar) precis som din fysiska kropp har du även en mental kropp. Se hjärnan som sinnets mun och hjärtat som dess mage, som tar in och bearbetar den "mentala maten", dvs dina tankar. Behandla så varje tanke du "stoppar i dig" med samma medvetenhet som den mat du ska äta. Dina tankar är din mentala mat och du har fullt ansvar för vad du bestämmer dig för att äta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och har du läst Janesh Vaidyas nya bok, Ayurveda för ditt sinne? Det är den bästa ayurvedabok läst. Den förklarar så mycket som andra böcker "glömmer". Också är den enkel att följa. Jag kan verkligen rekommendera den! Hälsningar Sara

Lyckans Smed sa...

Tack för tipset; det ska jag absolut kolla upp!
/*