fredag 20 maj 2011

Fantastiskt med purjo

Som jag skrivit många gånger tidigare är Jamie Olivers recept oerhört inspirerande för mig, så jag kan bara inte låta bli att dela med mig av ännu ett från  Hemma hos Jamie. För precis som jag tycker Jamie att man nästan inte kan klara sig utan purjolök...
5 stora purjolök, rensade och tvättade
olivolja
3 rejäla bitar smör, ca 30 g
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
några färska timjanblad
ett litet vinglas vitt vin
havssalt och nymalen svartpeppar
5 dl grönsaks eller kycklingbuljong
12 skivor proscuitto, parmaskinka e dyl
2 paket färska lasagneplattor
(mjöl, för att pastan inte ska klibba ihop)
2 nävar färskriven parmesan , plus extra till servering

Halvera purjolöken på längden, skölj ur den noga (eftersom jord gärna hamnar mellan lagren) och skär i 1/2-inch skivor. Hetta upp en skvätt olja och en klick smör i en bred kastrull eller stekpanna.  När det börjar fräsa lätt tillsätt skivad vitlök, timjan och purjolök. Rör om i purjolöken så all lök blir täckt av smör. Häll i vinet, mal peppar och rör om. Täck purjolök med skivor av parmaskinka, som ett lägg ett lock på pannan (i Italien använder man restbitar som annars blir över) och koka på låg temperatur i  25 till 30 minuter. När purjolöken är mjuk ska du  ta pannan från värmen.


Pangrattato är väldigt gott att strö över även annan pasta med
1 liten näve torkad karljohanssvamp
1 / 2 ciabatta bröd, helst dagsgammalt, skuren i bitar
flingsalt
nymalen svartpeppar
olivolja
2 klyftor vitlök, tillplattade med näven
1 kvist färsk rosmarin

Mixa svamp och bröd med en nypa salt och peppar i en matberedare tills blandningen ser ut som brödsmulor. Värm en generös skvätt av olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlöksklyftor och rosmarin och stek i en minut, tillsätt sedan brödsmulorna i oljan och stek tills gyllene och krispiga. Skaka pannan så inte brödsmulorna fastnar i botten.  Låt Pangrattaton rinna av på hushållspapper, kasta rosmarinen och vitlöken, som bara legat med för att ge smak, och låt ströbröd svalna.
Koka en stor kastrull med saltat vatten.
Lägg lasagneplattor på en ren arbetsyta och strö över lite mjöl. Placera arken ovanpå varandra och skär i ojämna 1 cm strimlor, så det ser hemgjort ut. Låt pastan "rinna" mellan fingrarna och ta bort det mesta av mjölet. Koka al dente i ca 2 minuter. Ta upp skink-locket från kastrullen, skiva det och lägg tillbaka i purjolöken.
Smaka av med salt och peppar,  rör ned parmesan och resten av smöret. Häll av pastan och spara lite av kokvattnet att tillsätta pastan i purjolöken. Servera snabbt, med Pangrattato, extra parmesan och de överblivna timjan bladen. Servera resten av pangrattaton i en skål vid sidan om.

Inga kommentarer: