söndag 1 maj 2011

Att fira på allvar

Igår nämnde jag en massa anledningar att fira och det höll syster med om. Hon bakade därför en variant av Oscar IIs tårta. Underbart gott med smörkräm och mandel!
ursnygg med pensé på och allt!
Skvallrar om receptet här med:
Oscar IIs tårta 6 port
4 äggvitor
125 g mandel
100 g socker el sötningsmedel utan Aspartam
Smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka mandeln i mixer. Vispa äggvitorna hårt. Blanda i socker och mandel. Smörj en plåt noggrant, och två "anslagsringar" (kanten till tårtform med löstagbar botten). Ställ de smorda ringarna på den smorda plåten och fördela smeten jämt i ringarna till två bottnar.. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Lossa bottnarna direkt med en lång, vass kniv. Låt kallna.

4 st äggulor
1 dl socker el sötningsmedel utan Aspartam
1 dl grädde
125 g smör
0.5 dl rostade mandelspån
1 nypa salt
Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp. Fördela krämen mellan och ovanpå bottnarna och runt kanterna. Garnera med rostade mandelspån. Strö sist lite (en nypa) salt över tårtan. Tårtan kan även garneras med ätbara blommor eller halva vindruvor (och serveras med glass eller vispad grädde).

Vi kom hela tiden kommer på fler o fler anledningar att fira (underskottet i min deklaration var inte ett av dem...), så tårta o Prosecco var inte "det hele", utan:.

Anti pasti och färskt fikon


en hummer delad i två och slutligen


varm Camembert  med  hjortronFira kan vi i a f (i de flesta lägen)!

Inga kommentarer: