torsdag 9 december 2010

Morotssoppa med laktitston

Ikväll blir det nåt riktigt gott, som det är länge sedan jag senast gjorde; Morotssoppa med laktitston. Lakritssmaken kommer från den torkade fänkålen, som annars mest används i brödbakning. 
Morotssoppa med laktitston ca1 liter
ca 1 msk torra fänkålsfrön
3 stora morötter
1 gul lök
1 tsk råsocker/ honung / knivsudd Stevia
6 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk dinkelmjöl
4 dl mjölk
flingsalt
Stöt fänkålsföna i mortel, skala och hacka löken fint och skiva morötterna. Smält lite av smöret och lägg fänkålen att svettas i den en stund, för att utveckla smaken ordentigt. Tillsätt morötter och lök och låt den bli lite mjuka i kastrullen. Tillsätt buljongrn och koka tills morötterna är mjuka, ca 10 - 15 min. Mixa morötterna med stavmixer till en puré. Smält resten av smöret och rör ned mjölet i det, varpå deta spädes med mjölken. Blanda i purén och koka i ytterligare 10 min. Salta och tillsätt
ev 1 tsk körvel strö över
1/2 dl finhackad persilja samt
1 finsntrimlad morot
Låt det koka upp så strimlorna blir lite al dente.
Njut med ett gott bröd!
Gotlandslimpa är brödet jag nästan är beroende av!

Inga kommentarer: