Har försökt få till Fudge lika smulig och god som farmor brukade göra, men trots att jag har hennes recept och har försökt i åratal har jag inte lyckats. Ikväll har jag dock nästan fått till den som jag vill ha den! Här kommer receptet:
Smulig Fudge ca 50 bitar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk (ekologisk) kakao
Blanda grädde, socker och smör i en tjockbottand kastrull om minst 2 liter och koka upp under omrörning. Koka så utan lock o rör om emellanåt tills den når 125 grader eller klarar Kulprovet. Vispa i kakaon efter ungefär 1 h. Det tog runt 1 h och en kvart för mig, eftersom den ska bli smulig just vid 125 grader. (Jag tappade nästan modet när den efter undgefär 1 h började gå ned i temperatur. Jag tror att det är då jag givit upp och trott att den kokat nog länge, men inte i år. Gjorde kulprovet o konstaterade att den skulle fortsätta koka...) Häll upp i en smord 13 x 20 cm stor form. Låt stelna och kallna en stund oc h skär så fudgen i bitar.
I år fick jag till Fudgen så den nästan är så smulig som farmor gjorde den. Tror nästan att farmor även tillsatte potatismjöl i smeten, för kokar jag den längre bör den bli hårdare o knäckigaret |
Du kan smaksätta fudgen även med t ex några droppar pepparmyntsolja, 1/2 dl kaffe eller lite saffran efter att du vänt ned kakaon. Fantasin är enda gränsen!
Slå in i smörpapper så har du det godaste julgodis du bara kan tänka dig.
All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar