torsdag 9 december 2010

Jämtländskt Tunnbröd!

Ingen jul utan Jämtländskt kryddat mjukt tunnbröd! En stut med getmese är en delikatess som jag aldrig skulle klara mig utan!

 Farmor med systrar och svägerskor var storbakare och hon hade (förstås) egen vedugn på gården, som nyttjades flitigt. Jag och mina systrar fick dock bara vara med och baka några få gånger. "Ut med ongan" skrek gammelfaster Nanny, som mest tyckte att vi var i vägen. Samma historia har jag hört från tremänningarna (=sysslingarna), så det underbara mathantverket har nästan gått till spillo hos vår generation pga det. Några gånger har vi dock fått vara med, för drygt 15 år sedan och dessutom tiggde jag mig till att få vara med och baka när jag bodde i Umeå för kanske 10 år sedan.

Nu har jag (och sysslingen Linda, som bor en trappa ned) en bakstuga på gården, så jag och syster Maja ska baka där, men vi hinner nog knappast med det före julen. Jag har därför beställt urgott tunnbröd, som blev hämtat igår. Så nu kan jag avslöja att det godaste tunnbröd man kan köpa bakar Monica Nordenström på Monicas Gårdsbageri i Marieby, vid Fugelstaskylten. Hennes hemsida har jag länkat till med den rosa texten.
Monica är dessutom alltid glad och pigg så bara det är
en god anledning att besöka hennes Gårdsbageri!
Monica bakar fantastiskt gott bröd på det hela taget, så på somrarna,när hon har utekafé på gården, är jag ofta gäst. Tunnbrödet är kryddat med Anis och Fänkål och på Dinkelmjöl, vilket också gör att det inte höjer blosockret. Råvarorna och de stenmalda mjölerna är av hög kvalitet och övervägande ekologiska. Allt brödet gräddas i gårdens gamla stenugn eller i varmluftsugnar och på elektrisk stenhäll.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med att få vara med fanns inte heller när jag växte upp. Det var inte förrän mina trebarn blev i bakålder som dom tjatade på mormor (min mor)att få lära sig, så då fick vi går "kurs" hos henne. Sen bakade vi tills alla barna "flög" söderut, så nu blir det bara köpbröd här också.
eva

Lyckans Smed sa...

ja, det är konstigt det där. Sista åren var farmor "så ånger", som hon sa (ångrade sig alltså). De hade ju aldrig tänkt på att för att traditionen ska gå vidare så måste de som kan lära ut det... Det var väl därför vi fick baka med henne sista åren.
/*

Anonym sa...

9/12 13,23 Eva Birgitta Sundin: Jag "bakade" också, hos Jösse tunnbröd häromdan.

9/12 13,34 MalinMatilda Allberg: mmm, fast Monicas är nog godast ändå, om man inte bakar själv ;-)

9/12 13,37 Eva Birgitta Sundin: Nej godast är Maggans i Nälden, det som jag brukar ha på galleriet.

9/12 15,03 MalinMatilda Allberg: ok, då är vi nöjda ned våra leverantörer! ;-)