lördag 25 december 2010

Beröm dig till framgång och lycka!

Nu ska jag avslöja hur du relativt enkelt och aldeles gratis kan bli framgångsrik och det samtidigt som du sprider glädje och lycka hos din omgivning. Hur är då det möjligt?
Per Lindberg, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sektionen för personskadeprevention vid Karolinska Institutet, disputerade den 17 februari 2006 om att beröm från chefen är bästa sättet att få personalen att hålla sig frisk och trivas på jobbet. Hans avhandling från Karolinska Institutet tog 2006 för första gången sikte på friskfaktorer i och utanför arbetet och visar att arbetsgivare med små medel kan minska risken för långtidssjukskrivningar. Beröm och tydliga arbetsuppgifter är två stora friskfaktorer på jobbet, visar Lindbergs avhandling vid Karolinska institutet.
Båda tummarna upp!! Ett gott skäl att 
klara av motgångar, jag lovar!
Detta innebär också att vi alla kan hjälpas åt att hålla varandra friska och lyckliga "bara" genom att uppmärksamma vad de andra gör och helst med ett leende berömma det! Förr visst har du blivit oväntat väldigt glad av att just få beröm någon gång? Jag talar inte här om ogrundat smicker, utan att dels mena det som beröms och att göra det på ett positivt sätt. Om vi ler mot en människa påverkar det ytterligare tio andra, eftersom det smittar och därigenom sprids vidare. Det hade du säkert ingen aning om.

"Vet du, lite uppmuntran för min uppfinningsrikedom och
självständighet vore nog lite för mycket begärt..."
Både hundar och katter fostras mer
framgångsrikt med beröm än med straff

Det kanske känns svårt, men precis som allt annat måste man träna för att bli bra. Börja med att göra nåt litet, som att berömma en väns kläder och trappa upp det i en för dig lagom takt. Så kommer du om någon månad att kunna berömma nåt någon helt okänd gör! Det kommer dessutom att ge dig själv en positiv kick att känna dig så generös, jag lovar!

Toppen! Med kloka
föräldrar och lärare har
jag fått mycket beröm
under hela mitt liv.

Det må vara väldigt osvenskt, men som en undersökning som rekryteringsföretaget Kelly Services gjort på närmare 1 000 svenskar visar är den främsta orsaken till ohälsa inom arbetslivet brist på beröm från chefen. Så låt oss vara osvenska och tänka på att även chefen behöver få beröm. Liksom alla andra. Framgången då? Jo det funkar så att när vi människor uppmärksammar andras positiva bemötande vill vi gärna återgälda det, även när andra än vi själva beröms! Det är med andra ord en "win-win"-situation för alla inblandade med mer beröm, så länge det är ärligt, förstås. Så ut och beröm så blir du både själv lyckligare, sprider lycka och får mer framgång.

All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten! Dessutom kan du läsa mer på dessa länkar:
http://www.talarforum.se/article/atle_johansen/192/berom_utveckling-atle_johansen.pdf
http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/se-upp-foer-beroem/191235.html
http://www.dn.se/ekonomi/brist-pa-berom-gor-svensken-sjuk-1.721246 

Uppmuntran och ärligt beröm är
alltid bra, men klappa bara barn
på huvudet, annars kan det bara
upplevas som överlägset!

Inga kommentarer: