torsdag 16 december 2010

Chokladflarn-receptet

Som jag skrivit tidigare så var detta recept så oerhört hemligt, som farmors egna påhitt. När hon gått bort råkade jag hitta det i Sju Sorters Kakor. Hon hade bara modifierat det en aning, kära farmor. Det måste vara riktigt socker i dem för att de ska bli nog knäckiga, så det här är verkligen inte hälsosamt. Å andra sidan är det definitivt mer hälsosamt att baka dem själv än att köpa, med palmolja och div konstiga tillsatser. Här är det rena råvaror det är frågan om!

Så här ska de se ut; knäckiga och med mykcet chokladsmet!

Farmors Chokladflarn
1 1/2 dl smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1/2 dl grädde
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att smälta smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser och arbeta så in allt annat till en välblandad grynig smet.Klicka ut små runda kulor på en smord plåt med en matsked och en tesked. Tänk på att de kommer att flyta ut så lägg dem inte för tätt! Grädda dem i 175-200 grader tills de är gyllenbruna och låt svalna.
Chokladkräm
75 g smör
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk florsocker
Låt smöret bli rumsvarmt och blanda ihop allt till en jämn smet. När flarnen svalnat brer man chokladkrämen på och lägger ihop flarnen två och två. Jag brukar var lite noga med att passa ihop dem så att de passar ihop storleks- och formmässigt.

kilcka flarnen ganska glest, annars
kommer de att flyta ihop

så här mycket flyter de ut, så fast jag
la dem glest flöt två ihop lite. Det är iofs
ingen katastrof att formen blir kantig då

Jag brukar göra chokladsmeten
medan den första plåten gräddas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eva Birgitta Sundin;
Har testat din farmors havreflarn idag, de blev bra men en del blev lite stora.
Saturday at 11:30pm ·

Lyckans Smed sa...

ja, de flyter ut som 17 (när man smälter smöret...). Visst är de fantastiskt goda!? Övriga släkten försökte klämma farmor på receptet, men hon delade bara med sig av det till oss barnbarn. Det var därför snopet att hitta dem i Sju Sorters Kakor sedan... Jag ska baka en ny stas imorgon redan. Den första gock åt nu i helgen. (Pappa är ett kakmonster, som du kanske förstått...)
/*