fredag 11 mars 2011

Lavendel

Är en fantastisk växt, som inte bara är vacker och väldoftande utan dessutom oerhört god som krydda i t ex Lavendelbiscottin och perfekt till alla möjliga husmorstips. Använd dock ekologisk lavendel om du inte odlat den själv! Då kan du använda den även i mat och bakverk eftersom du inte besprutat den med nåt gift. Jag brukar beställa härifrån när det blivit för lite av det jag odlat. Där kan man beställa 100 g förpackningar, som blir rätt mycket med tanke på hur lätt torkad lavendel är.

Lavendel är inte bara lugnande utan har också en balanserande och antiseptiska egenskaper. Den är både sårläkande och inflammationshämmande, samt balanserar talgproduktionen och stimulerar cellförnyelsen. Jag har en massa självsprickor, som jag använder lavendelolja (och aloe-vera på), när det inte är så illa att jag måste fram med den föreskrivna cortizonsalvan.
Lavendel växte bra på min förra balkong i syd/västläge.
Nu när jag har balkongen mot nord/väst går det sämre
eftersom solen kommer dit först fram på kvällen...
Du kan även baka bl a lavendelbiscotti,  drömmar, snittar och cupcakes med lavendel i. Lavendelhonung är väldigt gott, liksom t ex lavendelsocker, lavendelpannkakor, lavendelkladdkaka och helstekt fläskkotlett med lavendel och vitlök. (Tryck på varje bakverk e dyl  så länkas du till receptet.) Det är även jättegott att ha lite lavendel i när du gör choklad/tryffel. 
Härligt gott té, som är rogivande, avsvällande och anitbaktriellt får du genom att koka upp vatten, lägga i lavendel och låta det dra. Sila av o ställ i kylen. Det kylda lavendelteet blandar du så med citronskivor och is så får du en god och svalkande dryck.
torkad ekologisk lavendel från Naturkosmetikkompaniet
* Lavendelvatten: Koka upp vatten med lavendeln (ju mer lavendel desto starkare doft) i några sekunder. Sila och tillsätt några droppar Tea tree-oil som konserveringsmedel (för att den ska hålla sig). Häll i sprayflaska och spraya i t ex sängen för bättre sömn. Man sover fantastiskt gott av doften från lavendel i lakan och sovrum! Du kan också använda vattnet vid rengöring av tvättställ, badrum eller i andra rum, där du torkar med en trasa fuktad med den.
*Lavendelolja: Repa blommorna av stjälkarna eller använd torkad lavendel och packa i en glasburk med tättslutande lock. Värm upp oljan ur 1 flaska barnolja  på låg värme, häll över lavendeln och fyll burken ända upp till kanten. Låt stå på solig plats i ca 1 månad. Skaka om då och då. Värm därefter upp oljan igen, med blommorna och sila sedan oljan ren.  Tillsätt några droppar Tea tree-oil som konserveringsmedel så håller den sig längre. 

*Droppa 1 droppe lavendelolja direkt på såret eller insektsbettet. (Om det är ett barn som har fått ett bett eller sår så sätt på plåster, så att barnet ej får olja på fingrarna och sen tar i ögonen.)
*Häll lite torkad lavendel i den tomma dammsugarpåsen så sprids en härlig doft i hela ditt hem när du dammsuger.
*Släng in lite lavendel när du ska elda i öppna spisen så får du en väldoft i rummet.
Torka och använd buketterna för väldoft eller stoppa blommorna i en doftpåse av spets att förvara bland sängkläder, gardiner, handdukar etc. 
Lavendelpåse sydd av spets i min gardinlåda sprider väldoft

Vill givetvis även tipsa om Ernsts/Pernillas lavendelgömmor från förra sommaren, som är underbart vackra och väldoftande att hänga i klädkammare eller var som helst egentligen. På länken förklaras precis hur du gör.
Ernsts och Pernillas lavendelgömma på bild lånad från 
http://dengamlaskolan.blogspot.com/2010/09/jag-har-gjort-en-ernst.html
Har du tandläkarskräck? Då ska du lukta på lite lavendel innan nästa tandläkarbesök. Forskare från Kings College i London kan ha upptäckt ett botemedel som kan hjälpa alla som lider av tandläkarskräck. I ett försök utsatte de hälften av 340 patienter för lavendeldoft under en period på fyra veckor innan tandläkarbesöket. Forskarna såg att rädslan bland dem som fått lukta på lavendel var betydligt lägre än bland dem som inte hade fått känna lukten innan besöket. Dr Koula Asimakopooulou, som hjälpte till att göra undersökningen, berättade för BBC att de med tandläkarskräck som fått känna doft av lavendel var betydligt lugnare, oavsett vilken behandling de väntade på. Hon menar att tandläkare effektivt kan utnyttjan lavendeldoft i sina väntrum för att lugna sina patienter.

Alla dessa tips har jag givetvis också skickat till Underbara Claras fantastiska Husmorsskolan på P1, de efterfrågade nämligen husmorstips och det har jag några...
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

färna sa...

Jag har inte vetat mer än att lavendel håller malen borta.Jag fick nyllgen en beställning av lavendelpåsar till ett Behandlingshem. De ville ha en till varje klients rum för att det är rogivande. Igår satt jag och fyllde lavendelpåsarna och blev bara mer o mer trött. Inatt har jag sovit tungt och utan mardrömmar.Det måste ha varit lavendelns verkan. Det hade motsatt verkan på mina djur, hunden och katterna hade "jagis" i lägenheten igår kväll. Tack för din sida så jag kunde läsa mer.

Lyckans Smed sa...

Tack för en fin berättelse! Min katt blir dock lika rofylld som jag av lavendeln
/MalinMatilda