torsdag 31 mars 2011

Kanel

Kanel är inte bara gudomligt gott, utan dessutom ofantligt nyttigt, bra va?! Forskare har visat att kanel har en väldig effekt på hjärnan och humöret. Den starka doften och lukten verkar direkt på hjärnan, och minnet får sig en rejäl skjuts av inte bara kanel, utan de flesta speciella dofter. Detta eftersom minnescentrum och luktcentrum påstås ha direktkontakt med varann i hjärnan. Inte underligt att man på ett kick förflyttas decennier tillbaka i tiden av en särskild doft!
Kalcium, Järn, mangan och fibrer. Bild lånad från max-puls

Att regelbundet krydda sin mat med kanel är alltså både gott och bra för dig! Den vetenskapliga tidskriften Journal of the American College of Cardiology publicerade 2008 en stor genomgång av kostens inverkan på blodsocker, blodfetter, inflammationer och kardiovaskulära hälsofaktorer. Där nämndes bl.a. högt postprandiellt blodsocker som en riskfaktor för inflammationer i hjärta och kärl. Ett av förslagen där är just kanel , framför allt för minimering av raffinerade kolhydrater. Utöver detta var kanel ett förslag tillsammans med exempelvis fiskolja och té.


Det finns dock en risk för biverkningar av Kanel, som innehåller många ämnen, bl a Kumarin, som i stora doser skulle kunna vara skadliga för hälsan. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har därför satt  en gräns för säkert intag på en tesked kanel om dagen.

Läser i DN att  Erik Moberg, överläkare på centrum för metabolism och endokrinologi vid Huddinge sjukhus, har tagit del av de nya resultaten och säger:
- Kanel verkar ha en ganska påtaglig effekt, både på blodsocker och blodfetter. Man kan inte avfärda det här utan vidare, säger han. Men han tänker inte rekommendera sina patienter att försöka kurera sig med kanel. Först måste andra forskare upprepa försöken på flera människor under längre tid, anser han.
Det bekymrar inte biokemisten Richard Anderson, som varje dag dricker ett glas apelsinjuice kryddat med kanel för att hålla sitt blodsocker i schack. Hans forskargrupp har nyligen hittat ett vattenlösligt ämne i kanel som de tror ligger bakom kryddans förmåga att sänka halterna av socker och fett i blodet. I framtiden hoppas han att ämnet ska bli en effektiv medicin både för åldersdiabetiker och människor som bara har en aning förhöjda halter av socker i blodet. Han publicerar sina resultat i det senaste numret av tidskriften Diabetes Care

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: