tisdag 1 mars 2011

förkylt

Här är det förkylt minsann och jag försöker kurera mig med alla knep jag kommer på, men mest blir det bara att jag sover och dricker varmt ingefärsté med honung. Idag attackerar jag dock med alla vampyrers skräck - Vitlök! Den innehåller små mängder av antibakteriella ämnen och ämnen som motverkar virus. Men forskarnas åsikter går isär, för det är svårt att avgöra i vilken utsträckning dessa ämnen kan påverka och hämma förkylning. Mest eftersom det inte finns någon studie som visar klart och tydligt att vitlök faktiskt kan motverka förkylning. (En del säger lite ironiskt att det bästa med vitlök är att den håller förkylda människor på avstånd så att man slipper bli smittad.)
vampyrernas skräck
När man äter vitlök, släpper det ett brett spektrum Antibiotikum som är mycket användbart för att förebygga och bekämpa infektioner i lungorna. Det är därför många människor konsumerar vitlök som ett botemedel vid förkylning. Ifjol hostade jag mig till bronkit och den lindrades faktiskt med Vitlök och Ingefärsté
hostar man nog mycket kan
man få Bronkit, inte kul!

Vitlök har odlats i minst 5000 år. Forntidens greker, romare, egyptier, kineser och indier insåg tidigt vitlökens många värdefulla egenskaper. Man trodde att vitlöken gav styrka och uthållighet och gav den därför till slavar, krigare och sjömän. Det finns också bevis för att de idrottsmän som deltog i de första olympiska spelen fick äta vitlök för att orka mer. Kanske fungerade vitlöken som dåtidens form av doping!? Det sägs inom Kristendomen att när Satan vandrade ut ur Edens lustgård växte det upp vitlök på marken där hans vänstra fot hade trampat och lök ur hans högra fotsteg. Djävulen vandrade iväg till helvetet där han bättre hörde hemma och där sägs det ju lukta svavel, precis som det luktar om vitlök.
En mer positiv legend om om hur vitlöken en gång uppstod berättas i Indien. Den berättar om en strid mellan den goda guden Vishnu och den onda guden Rahu. De slogs om ett odödlighetselixir, den gud som drack det skulle välsignas med evig styrka och skönhet. Rahu stal flaskan och skulle precis börja dricka då Vishnu högg huvudet av honom. Blodet och elixiret blandades i droppar på marken och ur dem började vitlök att spira.
Framförallt har vitlöken blivit känd för sina hälsobefrämjande 
egenskaper. Den användes förr i tiden som behandling vid 
tarmsjukdomar, gasbildning, förstoppning, infektioner i luft-
vägarna, hudsjukdomar, sårläkning, reumatism och mycket annat.
Vitlök är också känt att rena njurarna och förbättra urinflöde. 
Och, detta är populär medicinalväxt också användas för att 
bekämpa förkylning, hosta, bakterie-och svampinfektioner. 
Vitlök har länge använts i Asien och många andra öst-
europeiska länder för att bekämpa andningsproblem, inklusive 
bronkit. Men om du vill förhindra bronkit genom vitlök, vara 
beredd att äta mycket av det och för det ökända vitlök andas. 
Räkna inte med människor att komma till nära dig efter att du 
har ätit vitlök!

Källor: http://www.babyboomercaretaker.com och Ewerman AB och boken Vitlök! av Annica Triberg och Albert Håkansson 

Inga kommentarer: