tisdag 8 mars 2011

apropå att träna sjuk

Som jag skrev igår längtar efter att träna, men eftersom jag alltid fått höra att just vid feber och ont i halsen ska man avstå från det eftersom det annars finns risk för att lederna påverkas negativt. Efter en dryg veckas förkylning klättrar jag nästan på väggarna för att jag längtar efter att träna. Jag har dock alltid fått höra att just vid feber och ont i halsen ska man avstå från det, då det annars finns risk för att lederna påverkas negativt. Tänkte skriva om det och har därför sökt, men inte funnit någon vetenskaplig förklaring till det. Det jag däremot funnit är att förutom att träningen är ineffektiv vid en infektion, kan man drabbas av så allvarliga komplikationer som exempelvis hjärtmuskelsinflammation. Grundregeln, som jag alltid fått höra, är att man inte ska träna alls vid feber eller ont i halsen. Om man har varit förkyld men fortfarande dras med till exempel lätt hosta, kan det vara okej att träna, bara man tar det lite lugnare. (Om man har spänningshuvudvärk kan det rentav vara bra att träna! Detta eftersom ökad blodcirkulation i nacke och axlar kan göra att huvudvärken släpper.)

En kropp som samtidigt utsätts för infektion och fysisk träning har svårt med tillräckligt energi för att orka med både ock. Kroppen prioriterar (givetvis) immunförsvarets kamp mot infektionen, vilket gör att träningseffekten blir väldigt låg. Immunförsvaret distraheras däremot samtidigt av den fysiska ansträngningen och får därför svårare att bekämpa infektionen och det kan därför ta längre tid att tillfriskna. Vid feber och infektion blir kroppen hyperkatabol, dvs bryter ner muskelprotein för att tillfredsställa energibehovet. Dessutom blir man ofta mentalt negativt påverkad, vilket ökar skaderisken och försämrar möjligheten till en optimal träningsinsats. Bara det tycker jag är skäl nog att istället vila; våra kroppar är fantastiska "maskiner" som utvecklats under hundratusentals år!
Skippa träningen för ditt eget
bästa vid feber och halsont!
Att läsa att bland det värsta som kan hända vid träning med infektion i kroppen är att man drabbas av hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation avskräcker i a f mig än mer. Hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation orsakas vanligtvis av en virusinfektion, som sprids till hjärtat med blodet. De påverkar båda hjärtats förmåga att slå och kan inte bara ge bestående men, utan vill det sig riktigt illa kan det leda till döden. Dödsfall är inte ens ovanliga med hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation och läkningstiden är mycket lång för den som drabbas, över 6 månader.
Tar man tabletter för att sänka febern lurar man faktiskt kroppen att känna sig frisk, men infektionen finns ju fortfarande kvar och påverkar dig negativt!

Många tror att det är skonsammare att styrketräna än att träna konditionen  om man är lite halvkrasslig, men det är snarare tvärtom. Vid styrketräning blir man oftast inte andfådd på samma sätt, men däremot utsätter man hjärta och muskler för plötslig ansträngning och för kraftfulla blodgenomströmningar. Styrketräning sätter igång en tillväxtprocess i musklerna, som kan pågå i flera dagar, och det distraherar också immunförsvaret från att bekämpa infektionen och gör därför sjukdomstiden längre. Definitivt ingen hit  och därutöver utsätter man de andra som tränar på gymmet för smittan, vilket inte är varken genomtänkt eller schysst. Man beger sig ju till gymmet för att må bättre, eller hur?
Infektioner i kroppen orsakas oftast av bakterier eller virus. Båda förökar sig mycket snabbt och har en förmåga att ändra struktur, vilket gör att människans försvarssystem till en början har svårt att skydda sig mot dem. Efter en tid har försvarsstyrkan mobiliserats och en specifik motståndskraft mot smittan i fråga har byggts upp.
En inflammation är kroppens reaktion på en skada eller en infektion. Syftet är att försöka begränsa och så småningom reparera den skadade vävnaden. En inflammation kännetecknas av symptom som smärta, rodnad, svullnad, värmeökning och funktionsnedsättning.

Källor: Fitness Magazine och Idrottsdoktorn + div doktorer och tränare jag haft under drygt 20 års träning  

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: