måndag 28 mars 2011

Lakshmi o Ganesha

Lakshmi och Ganesha är de två hinduistiska gudar som är mest sammankopplade med lycka i Indien och de är därför båda väldigt populära.
De populära hinduistiska gudarna Lakshmi och Ganesha  som
en diptyk i cederträ, köpt i Maharadjan av Jaipurs palats
I Indien symboliserar den hinduistiska gudinnan  Lakshmi lycka och tur, och då särskilt för hinduerna. Ordet Lakshmi kommer av språket Sanskrits ord Laksya , som betyder mål eller sikta, och Lakshmi är gudinnan för lycka och rikedom, både materiellt och spirituellt. Hon är därför den största favoriten bland de hinduistiska gudinnorna, medan Ganesha är favoriten bland de hinduistiska gudarna för flest indier.   

Lakshmis särskilda högtid är Diwali, som firas ungefär samtidigt som vi i Sverige firar Alla Helgons dagDiwali firas av alla indier, oberoende av religion. Ungefär som Thanksgiving i USA gör. Jag firade Diwali på ett ashram i Maharashtra 2001. Det är en ljushögtid som är som både vår jul med presenter och mat och vårt nyår med fyrverkerier. Lakshmi  avbildas som en vacker kvinna med fyra armar som sitter i en har en lotus-blomma med sig, denna står för skönhet, renhet och  fruktsamhet. De fyra armarna representerar de fyra  målen med det mänskliga livet : dharma eller rättfärdighet, kama eller begär (jmf Kama sutra), artha eller rikedom och moksha eller befrielse från återfödelse, vilket är det slutliga målet inom hinduismen.

Elefanthövdade Ganesha ses som Framgångens gud och är son till guden Shiva och hans fru ParvatiGanesha har elefantsnabel och elefantöron, men kroppen är en kulmagad människas. Han är framgångens gud som krossar all ondska och alla hinder. Han dyrkas också för hans goda utbildning, vishet och rikedom. Faktum är att Ganesha är en av de fem huvudgudarna inom Hinduismen (Brahma, VishnuShiva och Durga är de andra fyra). 
Vill du läsa mer om min tid i Indien kan du läsa här!

Inga kommentarer: