torsdag 24 mars 2011

Lurad

Fast jag som konstnär gör emaljer och vet att de ska brännas i ca 800 grader, vilket innebär att det måste vara metall som grundmaterial, gick själv "på det" när jag hittade en underbar "emaljkanna" med näktergalar på. Den var iofs väldigt lätt, men det är ju även aluminium och dessutom tycker jag den är så fin.. Men hädanefter veta jag att känns det för lätt och för "böjligt" så är det knappast äkta emalj. 
Jag kan själv bara bränna platta emaljer på verkstaden (max ca 1 dm höga) annars skulle jag gärna göra tillbringare, hinkar osv för tycker det är så snyggt...
Jag har haft den med vatten i köksfönstret under några månader och upptäckte före jul att "emaljen" släppt inuti. Den visade sig istället för att vara emaljererad vara täckt med någon slags plastfärg(?),  vilket man faktiskt känner om man skrapar på den med nageln. Äsch, jag får helt enkelt låta bli att blöta ned den o istället ha kinapinnar och grillspett i den.
Fantastiskt fin "emalj-kanna" eller hur? Köpt på
Vackra Hem i Sundsvall, som är en favoritbutik.
Kannans märke är MADLEYS, vilket är ett danskt heminredningsföretag med "Underbar lantlig heminredning, vita möbler i sliten stil ". Nick Madley driver företaget MADLEYS tillsammans med sin fru Nathalia, som designar. Jag har inte kunnat hitta min kanna på deras hemsida eftersom man måste logga in sig på den. Skulle gärna vilja veta vad det är för material egentligen för att ev kunna laga den + och påpeka den dåliga hållbarheten. Dessutom vill jag veta om de marknadsför den som "emaljerad" för i så fall är det ju falsk marknadsföring.
...men vore det riktig emalj skulle det inte släppa
så här efter bara några månader med vatten i...

Jag är nämligen oerhört förtjust i emalj som material och har så varit sedan barnsben. Det är verkligen tråkigt att t ex Kockum, som gjorde så enormt mycket emaljer lade ner tillverkningen av emalj på 1970-talet. Jag får helt enkelt söka på auktioner och loppmarknader, men på senare år har priserna rusat i höjden.Uppenbarligen är jag inte ensam om att gilla emalj längre...
alternativt användnings-
område eftersom kannan
inte tål vatten
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: