måndag 7 mars 2011

Gandhi

Gandhi: Vägen till andlighet visades i lördags på Kunskapskanalen och du kan även se den här.

I den serien får tittarna följa med på en resa i Mohandas Karamchand Gandhis fotspår, med början i Porbandar, staden där Mohandas Karamchand Gandhi föddes den 2 oktober 1869. Under resans lopp träffar programledaren Mishal Husain människor som kan berätta mer om Gandhi. Fram träder en bild av en ung, lite stökig pojke som gifte sig redan vid 13-års ålder. Det blir också tydligt att hans mamma påverkade honom att välja den så kallade icke- våldsprincipen och att Gandhis tid i London och Sydafrika hade stor betydelse för hans vision om en värld utan religions- och rasdiskriminering och för Gandhis resa mot sitt utvalda förhållningssätt.

Mohandas Karamchand Gandhi, 19 år,
reser till London 4 September 1888 för att
läsa juridik vid 
University College London

Mahatma, મહાત્મા, som Gandhi fick som "tillnamn" är gujarati (språket som talas i Gujarat, Indien) och betyder "stor ande".

Han  insåg i Johannesburg att Ahimsa (Sanskrit: अहिंसा ”icke-våld” eller snarare ”undvikande av våld” och är en moralisk princip inom hinduism) och endast icke-våld, skulle ge nog styrka för att besegra förtryckaren.
tillsammans

Jag, som också pluggat i Johannesburg, Sydafrika en termin, kan kanske ana mig till hans upplevelser där. Det var efter en rasdiskriminerande händelse där han beslutade sig för att motarbeta rasdiskriminering och orättvisa. 
Gandhi lärde sig också mycket om Islam i Johannesburg enligt Fatima Meer, främst av de andra köpmännen där och det var i och med det Satyagraha ,|सत्याग्रह, (Sanskrit: "Sanningens väg" Satya-sanning Graha-kraft) tog form. Satyagraha influerades av jihad, muslimernas heliga krig, vilket verkligen är kontroversiellt. Fatima Meer förklarar dock  att hon menar Jihad i den meningen att man känner så starkt för något att man hellre gå i döden för det. Att det är den ursprungliga meningen av jihad tycker jag verkligen är intressant

Satyagraha har också influerat andra personer i kampen för mänskliga rättigheter, såsom exempelvis Nelson Mandela (och Martin Luther King).  På så sätt kan man nästan säga att Gandhi återgäldade sydafrikanerna vad han funnit där. "Sydafrikanerna fick Gandhi av Indien och indierna fick Mahatma tillbaka av dem" som Mandela sa när han första gången kom till Indien!
Mohandas Karamchand Gandhis vision var 

en värld utan religions- eller rasdiskriminering.

 Jag vill verkligen rekommendera er alla att följa Gandhi: Vägen till andlighet!  Och ja, jag är verkligen förtjust i indisk skrift. 

Inga kommentarer: