fredag 18 mars 2011

Plantering i Vita Husets köksträdgård

En god nyhet så här i denna tid av tragedier är att Vita huset planterar en sundare livsstil, vilket jag läser i dagens DN. Det är Michelle Obama som för tredje året i följd leder planteringen av Vita husets köksträdgård. Det sker med hjälp av fjärde- och femteklassare från två  kommunala skolor i de fattigare  delarna av Washington.  De representerar därmed en viktig måltavla för Michelle Obamas landsomfattande kampanj  ”Let’s move”, som går ut på att bekämpa den alltmer utbredda barn fetman i USA. Det började våren 2009, och den numera 140 kvadratmeter stora odlingslotten har producerat mer än ett ton färska grönsaker och frukt som Vita husets kök har använt för att utspisa såväl presidentfamiljen som officiella
utländska gäster. Det som har blivit över har skänkts till soppkök för fattiga.
Michele Obama sätter barnen i arbete i Vita Husets
trädgård. Foto: AP ur DN
Vilket fantastiskt initiativ! Även om jag helst skulle se att allt som planterats gick tillbaka till de fattigare  delarna av Washington. Jag antar att det vore närmast omöjligt att hantera och distribuera rätt och då är det helt utmärkt att initiativet på detta sätt får publicitet och förhoppningsvis även spridning över världen!

Michelle Obama förhör sig  om vad barnen känner till om vad som ska växa i Vita husträdgården. "Spenat, ja
det är riktigt. Blomkål, javisst och så har vi ju rödbetor här, oj då, det tycker visst inte presidenten om" ...
INNAN ALLA BÖRJAR  gräva ner de  späda plantorna frågar Michelle Obama barnen om de har hört
talas om ”Let’s move”. Och så berättar hon om kampen mot fetmaepidemin bland barn, och vikten av en hälsosam start på livet.
– Kunskapen måste spridas, för alla får inte chansen att komma till Vita huset för att plantera. Gå hem till era föräldrar och morföräldrar och mostrar och farbröder och få dem att laga lite grönsaker!
Ingen reagerar. Alla har kanske inte en förälder eller annan vuxen som kan laga mat åt dem när de kommer hem från skolan. Och det är just de mest underpriviligierade som äter mest skräpmat, chips och läsk och därmed oftare är svårt överviktiga.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: