Våra känslor, tankar, upplevelser och minnen styrs till stor del av hjärnans budbärare, de olika signalsubstanserna. Vissa livsmedel påverkar hjärnans signalsubstanser vilket innebär att du känner dig hängig, trött och stressad eller tvärtom glad, pigg och lugn. substanserna för humöret. Rubbas balansen av dessa kan bland annat depressioner och koncentrationssvårigheter uppstå. Det sägs att vissa födoämnen kan bygga upp din hjärna, öka motivationen, inlärningen och förbättra minnet. Maten påverkar vår hälsa på olikasätt och för att hjärnan ska arbeta så effektivt som möjligt är det viktigt med rätt kost. | |||
som har kontakt med varandra genom ett avancerat nätverk av nervceller. Nervcellerna kan kommunicera med varandra med hjälp av specifika kemiska ämnen, så kallade signalsubstanser. När en nervcell ska skicka information till en annan cell frisätter den olika signalsubstanser som binder till speciella receptorer hos mottagarcellen. En nervcell kan ha kontakt med tusentals andra nervceller. nervceller till andra celler i kroppen, till exempel muskelceller. Signalsubstanserna påverkar bland annat känslor, tankar, sömn och aptit. Det finns lite över femtio olika signalsubstanser, några av de mest betydelsefulla är serotonin, dopamin och noradrenalin. signalsubstans påverkar även vår upplevelse av smärta, aptit och sömn. I naturliga mängder har serotonin en lugnande, avstressande effekt samt förbättrar sömnen. Brist på serotonin gör att man känner olust och lätt förlorar kontrollen. Nervcellerna kan själva bilda serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs via maten. produkter, tomater och valnötter. Forskare har visat att halten serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på tryptofan. Man tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig lugnare och gladare efter att exempelvis ätit en banan. (Tänk att clownen Manne var en sådan folkbildare ändå!) kalorifattig kost ger märkbar minskning av tryptofan i kroppen och förändrar därmed hjärnans nivåer av serotonin. Det i sin tur kan leda till nedstämdhet och i värsta fall depression. En rad läkemedel mot depression verkar just genom att höja hjärnans innehåll av serotonin. är också verksam i kroppens belöningssystem. Dopamin behövs för ett skarpare tänkande och ökad koncentrationsförmåga. I likhet med serotonin är dopamin en viktig signalsubstans för humöret. I hjärnan finns så kallade ”belöningscentra” som innehåller ett stort antal receptorer för dopamin. När dopamin binder till dessa receptorer upplever man känslor av välbehag och upprymdhet och det är därför dopamin kallas för hjärnans ”glädjemolekyl”. varför många rökare känner tillfredsställelse och sedan drabbas av abstinens när de slutar röka.) initiativförmågan är noradrenalin. Vid stress frisätter nervcellerna mycket noradrenalin för att göra oss uppmärksamma på fara. Däremot kan långvarig stress resultera i att receptorer för noradrenalin blir överkänsliga med ångest som följd. samheten. Proteinrik mat innehåller aminosyran tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser är bra exempel på proteinrika livsmedel. men förbrukar cirka 20 procent av din energi. Kolhydrater omvandlas vid matsmältningen till glukos, socker, som lätt tas upp i blodet och förser hjärnan, nervsystemet och musklerna med energi. minskad hjärnaktivitet, sämre bedömningsförmåga och koncentrationsproblem. Hjärnan behöver ett jämnt tillskott av glukos och även om snabba kolhydrater kan pigga upp din hjärna under kortare tid är det viktigt att äta mycket långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater som finns i bland annat sötsaker bryts snabbt ner till glukos som går ut i blodet och resulterar i ett omedelbart energi- tillskott. Men den snabba höjningen av blodsocker sätter igång en ”jojo- reaktion”, blodsockret sjunker snabbt och vi känner oss trötta igen. Därför är det bättre att äta långsamma kolhydrater som behöver längre tid för att brytas ner till glukos, vilket innebär att de förser kroppen med energi under längre tid än vad de snabba kolhydraterna gör och blodsocker hålls på en jämn nivå. Långsamma kolhydrater finns i bland annat fullkornsprodukter, baljväxter och färska grönsaker. kost. Fett som finns i dessa livsmedel reparerar myelinet, ett ämne som isolerar nervbanorna. Ju bättre isolering desto snabbare skickas informationen mellan nervcellerna. detta mineralämne leder till trötthet, koncentrationsproblem, depression och humörsvängningar. De bästa zinkkällorna är kött, lever, skaldjur och fullkornsprodukter. Även brist på andra mineraler som koppar, järn och magnesium sänker koncentrationsförmågan. tänka logiskt, minskar inlärningen och påverka minnet. Därför är det viktigt att äta livsmedel som är rika på järn, till exempel spenat, purjolök och gröna ärtor. Höga halter av järn finns också i magert kött, sardiner och äggulor. kan ta emot. Kalium finns i bland annat frukter som apelsiner, aprikoser och bananer samt grönsaker som potatis, tomater och olika baljväxter. Frukter och grönsaker är rika på vattenlösliga vitaminer, exempelvis på de olika B-vitaminerna som har stor betydelse för hjärnans funktion. De ökar hjärnans koncentrations- förmåga och gör att du orkar göra flera saker samtidigt. B-vitaminer har en avgörande inverkan på hjärnans produktion av signal- substanserna serotonin och dopamin. Bra B-vitaminkällor, förutom frukt och grönt, är fullkornsprodukter och magert kött.
vara för strikt emot sig själv. Så här efter jul är det viktigt att påminna sig själv om att det inte är vad man äter under två veckor av året, utan det man äter de övriga 50 som har betydelse! Det är viktigt att kunna unna sig lite extra med gott samvete, bara det inte blir för ofta! |
Eftersom texten så väl uttrycker det jag vill ha sagt har jag lånat
det mesta från www.sund.nu och bara gjort några egna tillägg.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar