söndag 18 december 2011

Hemgjorda marsipanfigurer

Att göra egen marsipan är lite pyssligt, men när man ändå gjort mandelmassa kan det vara kul att pröva på. Att man dessutom då vet precis vad den består av tycker jag är en oerhörd fördel.
Denna fina marsipankatt fann jag  hos
amerikanska German Grocery
Hemgjord marsipan
200 g sötmandel
2 bittermandlar
300 g florsocker
1 äggvita
Skålla, skala och torka mandlarna. Kör dem i matberedare tills de börjar olja sig. Tillsätt då florsockret och kör tills massan klumpar sig och känns varm. Blanda ner äggvitan och kör till en smidig klump. Lägg marsipanen i en plastpåse och låt den vila i minst ett dygn. Färga in med valfri hushållsfärg.
Blir mandelmassan torr under arbetets gång kan den friskas upp med lite kallt vatten. Tillsätt mer  florsocker om du vill ha en hårdare smet. Du kan också tillsätta t ex konjak, punsch eller liknande. Vanilj från vaniljstång ger t ex en fantastisk smak. Marsipanen bör sedan förvaras i en lufttät plastpåse så att den inte torkar.
Ett enklare recept på marsipan hittar du här
För att sedan göra en gris av den kan du titta på filmen
ovan den är på engelska, men det är mer att se än att höra!

Det du behöver är:
500 gram marsipan 
Mörk choklad 
Silver eller guldkulor   
Tandpetare (Till att göra trynet) 
Liten kniv (Till munnen) 
Karamellfärg  
Knåda gärna in karamellfärg i olika färger till olika delar av marsipanet, så kan du göra figurer med delar i olika färger (t ex äpple i grisens mun). Använd händerna och rulla en bit marsipan och forma den så till ett avlångt ägg. Forma den ena änden till ett tryne med nedre delen av tummarna. Ge grisen en mun genom att skära en skåra i trynets nedre del.  
Stick två hål ovanför munnen så att grisen får näsborrar. Ta två små nya bitar marsipan som du formar i trekantig form till öron. Tryck fast två silver/guldkulor som ögon och skåra till en grisrumpa i andra änden. Ta en ny liten bit marsipan och rulla till en smal rulle som du därefter formar till en knorr. Sätt fast knorren på grisens bak med ett lätt tryck. Ett litet äpple i röd marsipan blir perfekt i munnen. Smält chokladen i mikro eller vattenbad och doppa valda delar av grisen i chokladen och ställ på smörpapper för att stelna. Egentligen känns det rätt tråkigt att bara göra grisar när man nu har fria händer; varför inte satsa på en katt, drake eller kanske späckhuggare istället?

Inga kommentarer: