lördag 10 december 2011

Motion som antideppresivt läkemedel

Läser i DN att "en amerikansk studie fick 12 000 män och 4 000 kvinnor i 45-årsåldern genomgå konditionstest och svara på frågor om depressiva symtom. Det skedde vid två tillfällen med tolv års mellanrum. Det visade sig att varje extra minut som deltagaren orkade på löpbandet under konditionstestet kunde kopplas till fem procents mindre risk för depression.
foto: Anette Nantell ur DN "Psykiatrikern Jill Taube är övertygad  om att motion kan bota lindriga psykiska sjukdomar. Själv blir hon lycklig av  att dansa, här tillsammans med Daniel Fridström".  
Förklaringarna till motionens betydelse kan vara flera. Dels påverkas självkänslan och stress­tåligheten positivt av motion. Dels kan träningen bryta passivitet och isolering. Det kroppsegna morfinet (endorfinerna) frigörs när vi rör oss intensivt och signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar (precis som när man tar antidepressiv medicin). Dessutom kan motion stimulera nybildandet av celler i hjärnan, visar flera studier, bland annat en svensk avhandling från 2007.
Men exakt vilka mekanismer det är som gör att brist på fysisk aktivitet kan bidra till depression och att fysisk träning kan ha antidepressiv effekt är inte klarlagt.
– Vi kan se att det hänger ihop, men inte exakt hur, säger Jill Taube. Farten i våra tankar beror på vad vi äter, hur vi sover och hur mycket vi rör oss. Hjärnan och nervsystemet är beroende av god cirkulation för sin näringstillförsel. Blir den sämre så växer nervcellerna sämre. Hippocampus, som har en central roll för minnet och vår kognitiva förmåga, blir mindre vid depression men verkar öka i volym av träning. Man ska komma ihåg att i grunden är vi elektricitet och kemi.
Den dos motion som visat sig ha effekt på psyket är denna: tre gånger i veckan, 30–45 minuter, måttlig intensitet, både konditionsträning och styrka. Detta förutsatt att man håller på i minst 9–10 veckor."


Idag är det f ö Den Stora Malin-dagen och jag blev redan igår (på Anna-dagen) firad med äkta Saffranssemla från Wedan. Till skillnad från den fusk-semla av urgröpt lussebulle med vaniljkräm i, som finns i t ex Katrineholm.
foto: Mia Kerstis
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Får alltid en liten släng av lightdepp om jag inte motionerar,som nu de sista veckorna.
/Berit

Lyckans Smed sa...

Det måste vara alla lycko- och energihormoner etc som produceras i kroppen av träning som plötsligt saknas i din kropp då. D¨å vet du vad du bör göra med, eller hur ;-)
/*