måndag 5 december 2011

Clementiner, mmmmm

Denna låt passar bra medan man läser detta och en clementin
vore också god att smaska i sig! Sjungen av  Lazy Joe 

Så här års formligen frossar jag i clementiner, som är  gott. Clementinen (Citrus reticulata) är en korsning mellan apelsin och pomerans, så den har knappt några kärnor. Namnet kommer från algeriske prästen Pierre Clément, som var den första som började odla clementiner, så sent som i början av 1900-talet. 
Den växer på ett medelstort citrusträd med vintergröna blad och vita till svagt rosa, väldoftande blommor. Påminner om min Kalamodin, som också är en småcitrus, klementinen har orange skal och orange fruktkött. Utmärkande för clementinen är den intensiva, söta och uppfriskande smaken. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala och den innehåller inga eller få kärnor.

Som släkte har citrusträden sitt ursprung i Södra Asien. Ursprunget till arten småcitrus är inte helt klarlagd och citrus-släktet rymmer stor variation och arter och sorter blandar sig lätt med varandra. De småcitrusfrukter som först började säljas i Sverige kallades för mandariner. 

Största producentländer av clementiner är Spanien och Marocko. Precis som andra citrusfrukter är clementiner mycket C-vitaminrika och ja tycker att de är godast att äta naturliga, men testa t e dessa Kryddiga clementiner!

Inga kommentarer: