fredag 16 december 2011

Bind girland av lingonris

Gammaldags charm med lingongirland.
Eftersom jag "jular" borta i år får girlanden
vara på balkongen för att inte bli skräpig
Nu vill jag tipsa om ett naturligt julpynt som, åtminstone i Norrland, använts länge eftersom lingonris är så vackert, lättillgängligt och man får plocka det enligt Allemansrätten

Nämligen att binda en lingongirland att hänga på speglar, skåp (som jag gjorde ifjol), runt ljuskronor o dyl eller lite varstans där man vill ha en grön färgklick att komplementera allt rött med under julen. Alternativt att använda till en krans. Det man behöver är lingonris, bindtråd (från plantskolan) eller tunn ståltråd och en avbitartång.

Du börjar med att ta en kvist lingonris och vira tråd kring denna. Lägg så en ny lingonkvist lite längre ned på den första kvisten, så att kvistarna går omlott och "överlappar" varandra. Vira ståltråden glest längs varje kvist, men hårt så att den ger stadga åt girlanden utan att synas. Fortsätt bygga på med lingonkvistar tills girlanden blivit nog lång.

Girlanden blir nu formbar tack vare ståltråden, så att den kan viras kring gardinstänger, ljuskronor, dörrposter eller där du vill. När lingonriset torkar blir det skört och skräpigt, så man ska inte flytta runt det när det torkat.

Du kan nu använda girlanden till att exempelvis göra en krans genom att vira det tätt runt en stomme av ståltråd eller halm exempelvis. Du kan givetvis också vira fast kvist för kvist runt stommen på samma sätt, istället för att först göra en girland, om du vill ha en riktigt tät krans.
 
Så här vackert var lingonriset i somras när det blommade, så egentligen skulle man kanske ha plockat det då, men då hade det ju inte blivit några lingon.
I mörkret tar sig girlanden ut så här
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: