fredag 9 december 2011

Kamomill - naturligt läkande!

Min syster drabbas ofta av ögoninflammation när hon har en infektion i kroppen, vilket är något som jag, tack och lov sluppit. Ögonen blir då svullna, röda, varar och går knappt att öppna.
bild från http://www.ayushveda.com
Hon brukar få en kräm att smörja ögonen med, som dels är besvärlig att använda, missfärgar t ex kläder och som inte brukar funka särskilt bra. Så kom hon på ett tips från vår tredje syster om att lägga påsar med kallt kamomillté på ögonlocken och det funkade perfekt!

Inte konstigt alls; kamomill visade sig nämligen vara något som i århundraden använts inom Ayur Veda
Kamomill innehåller flera medicinskt verkande ämnen och eteriska oljor, som chamazulen, vilket innehåller ett blått färgämne och är inflammatonshämmande.
Kamomill används både utvärtes och invärtes, eftersom det är:
  1. Inflammationshämmande
  2. Bakteriedödande
  3. Kramplösande verkan på glatt muskulatur (mage, tarm, livmoder)
  4. Lätt lugnande och rogivande verkan
  5. Svettdrivande


kamomill påminner om prästkragar
Inte illa?! Men, är man allergisk mot korgblommiga växter ska man inte använda kamomill! Torkade eller färska kamomill-blommor används till te (1 tsk torkad ört till en stor kopp te) eller gör ett kraftigare avkok på dem för utvärtes användning.
Téet är bra vid irritation i mage och tarm och magkatarr samt vid koliksmärtor. Vid mensvärk kan man också dricka ett par koppar te för att lindra krampen. Kamomill är även bra för matsmältningen och hjälper mot flera magbesvär, bland annat genom att minska produktionen av magsyra och läka irriterade magar.
Och så kan du, som sagt, badda ögonen med kamomillte ögoninflammation .
Har du svårt att slappna av på kvällen? Drick då kamomillté, vilket också kan lindra spänningshuvudvärk och lindrig migrän.
Kamomillté  kan också drickas vid förkylning och verkar kunna både förebygga och lindra förkylningssymtom. Man kan även göra vattenbad (andas in något avsvalnad ånga med handduk över huvudet) från ett starkare kamomillte i en kastrull. Detta kan lindra vid hosta och bihåleproblem
Utvärtes är kamomill bra vid eksem, hudirritationer och sår.
Den kramplösande effekten sägs bero på glycin, en aminosyra som verkar muskelavslappnande. Det bästa är om man kan dricka kamomillté regelbundet under hela månaden så att nivåerna av glycin är höga lagom till lingonveckan. Skulle mensvärken slå till ändå är det bara att dricka några muggar extra starkt kamomillte och sen fortsätta med en eller två muggar under de första dagarna av mensen. Det finns torkad kamomill i lösvikt i hälsokostaffärer, men enklast är förmodligen tepåsar. 
Ayur Vediskt minskar Kamomill  kapha- och pittaöverskott. Vatapersoner kan också använda den då den har en lugnande och kramplösande effekt vilket är bra för vata, men vid överdrivet intag kan kamomill öka vata. Enligt romare och greker användes den också av de vilda djuren; bl a påstås det att när en vessla slagits med ormar och sårats eller var uttröttade så skyndade de till kamomillens växtplats och rullade sig där tills de blev friska igen.

Kamomill ska vara
 lätt att odla och frösår sig lätt, det är ettåriga växt som blir c:a 50 cm hög och har väldoftande vita blommor, med en ihålig gul blomknapp. Den vill ha soligt läge och lätt och genomsläpplig jord. Finns allmänt i södra Sverige och lokalt i Norrland.

Inga kommentarer: