onsdag 7 december 2011

Finurligt feministiskt på Härke

I utställningslokalen på Härke konstcentrum möter man den 3 - 18 dec feministiskt finurliga Ida Bratt och hennes TjejtsarinnorBratt är 27 år och studerar nu på Nordiska Konstskolan i Kokkola, Finland, där flera av mina klasskompisar från Konsthögskolan i Umeå också gått.
De fantastiska formerna i  Föränderlig form av rakubränd lera
hittade
 Bratt formen till på ett skolhus i Kokkola. Visst ser de
ut som hjärtan samtidigt som de påminner om vapen ?  







Tjejtsarinnor är en ordlek och utställningen innehåller mycket ord även i verken
– Jag gillar ordvitsar och att vända och vrida på betydelser och innebörder. Ofta kan man få syn på strukturer och maktfrågor tydligare på det sättet, säger Bratt till ÖP och det där tänkandet känner jag väl igen från mig själv också. Eller som i tusch-teckningarna Her Story, till skillnad från "history", som ju egentligen bara betyder hans historia på engelska...

Många verk är textbaserade som de två tavlor (ovan till höger) med så gott som uteslutande text från Fogelstadgruppen, den kvinnogrupp som bildades 1922 av bl a Elisabeth TammHonorine HermelinKerstin Hesselgren och Elin Wägner, som Ulrika Knutson berättar om i  eminenta Kvinnor  på  gränsen  till  genombrott från 2006. (Läs den om du
inte redan gjort det redan!)
– De har inspirerat mig mycket, säger Ida, som gärna utforskar begrepp som genus, klass och etnicitet i ett tidsperspektiv. Hur var det då, hur är det nu och hur kommer det att bli i framtiden? säger Bratt till LT.
Små pingviner i rakubränd keramik får mig att le.
– Jag är så fascinerad av pingviner, -- det här är
tjejtsarinnepingviner , säger Bratt till LT, det är humor!
Tjejtsarinnor består av såväl teckningar, grafik, tygtryck, keramik och en installation, vilket visar på Bratts bredd. Det känns energiskt, men samtidigt gör det att utställningen "spretar" åt lite för många håll samtidigt så att den inte känns sammanhållen. I detta fall är det dock kul!
Bratt är uppenbarligen på G och jag önskar henne all lycka i framtiden; det ska bli spännande att se vart hennes konst tar vägen; gå och se!!!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Tjejtsarinna sa...

Kul!

Tack för lyckatill:andet :)

Ida

Lyckans Smed sa...

Tack ska DU ha för en fin utställning!
kram
/*