torsdag 8 december 2011

Anglosaxisk julkänsla med kastanjer

Bing Crosby och Frank Sinatra sjunger båda om kastanjer som rostas över öppen eld här nedan:
ur mysiga filmen White Christmas
Rostade kastanjer med smör, det är smaken av en anglosaxisk jul för mig! Jag har inte ätit det sedan jag bodde i USA och hade faktiskt glömt hur det egentligen smakar, men det är verkligen gott med bara smör till.

Rostade kastanjer

500 g kastanjer
grovt salt
(citronsaft)
Sätt ugnen på 225 grader. Fyll ett ugnsfast fat med grovt salt.  Skär ett kryss i kastanjens toppiga sida. Borra ner dem i saltet med krysset uppåt. Rosta i ugnen i ca 200 grader i 30 minuter. Skalas med fingrarna och äts med smör (ev med lite citron i).
En väldigt speciell och alldeles underbar smak, tycker jag absolut!                                                        
... och se så häftig den ser ut skalad; nästan som ett hjärta!

Ätlig (=äkta) kastanj (Castanea sativa) går visst att odla, men bara i zon 1,eller möjligen 2 där det inte är frostrisk, Den tillhör bokfamiljen och växer ofta i buskform eller som ett litet träd. Frukterna hinner bara mogna under riktigt varma somrar. Honblommorna är obetydliga, med 2–3 småblommor i knippen. Hanblommorna är ca 15 cm långa, upprätta, gula ax. Av honblommorna utvecklas sedan stora, bruna, ätliga nötter, som omsluts av ett taggigt, grönt svepe. Välj ett soligt, varmt och vindskyddat läge. Gräv en grop som är ca 50 cm djup och dubbelt så bred som jordklumpen med rötterna. Jorden ska vara mullrik (lövkompostjord är bra) och väldränerad. Vattna igenom och skydda sedan platsen med en ordentlig lager torra löv och granris inför denna första vinter. 

I bladen och barken finns garvämnen, i själva kastanjen kolhydrater, fett och proteiner. I hela växten finns mineralsalter och vitaminerna B1, B2 och C.
Inom folkmedicinen används kastanj vid diarré och mineralsaltbrist. den är också lugnande och tillför 
Adstringerande (sammandragande och avsöndringsminskande) ämnen.

Ytterligare en anledning att bege sig söderut alltså...

Inga kommentarer: