måndag 26 december 2011

Karen Blixens Rungstedlund

Den danska författaren Karen Blixens hem, Rungstedlund, är numer museum och ligger inte alls så långt ute på landet (längre), som man tror när man läst om det.

Blixen är väl numer mest känd från filmen Mitt Afrika från 1985, med Meryl Streep, som handlar om  Blixens författarliv i Kenya i från 1913 - 1931. Hon tvingades då lämna Kenya helt ruinerad och återvända till barndomshemmet Rungstedlund.

Karen Blixen gick konstakademien i Köpenhamn 1903 - 1906, så teckningarna och målningarna ovan har hon gjort. 1907 debuterade hon som författare  (under pseudonymen Osceola). 1934 debuterade hon, under namnet Isak Dinesen, med boken Seven Gothic Tales, som fick ett fantastiskt mottagande.

1954, när Ernest Hemingway fick skojade han om att Isak Dinesen borde ha fått det istället, vilket teckningen ovan visar.
Blixen umgicks med världseliten, fick priser och gav ut  ett dussintal böcker men blev allt magrare och svagare av syfilis, eller främst det arsenik hon medicinerades med mot denna, men levde till 1962. 

På Rungstedlund var pyntat som på Blixens tid; enkelt och vackert!


Trädgården var tyvärr uppgrävd av mullvadar och mitt tips om att stoppa ett ricinfrö i varje hål för att bli av med dem togs tacksamt emot! Ricin är en väldigt giftig växt, så det hjälper även mot t ex sorkar, men tar även död på katter, så om man har sådana i grannskapet bör man inte använda det!
Verkligen kul att se Rungstedlund, som jag inte gjort innan, eftersom jag trott att det ligger så långt ute på landet, men det gör det inte längre.
Vackert med för mig exotisk julprydnad med nypon också, titta bara:
 
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är en verklig upplevelse. Cyklade dit från Helsingör när vi var på Cykelturistveckan i Helsingborg 1995. Skulle gärna göra den cykelturen igen nån gång.
Eva B S

Lyckans Smed sa...

Ja, det låter verkligen häftigt! Turade ni över Helsingör då med?
Nåt för framtiden, absolut, men framför allt vill jag ta cykeln över till Bornholm i sommar.
Kram
/*

Anonym sa...

Absolut värt ett besök!Vackert hus och en intressant kvinna den där karen blixen.
Fina bilder du har tagit.
Mvh Lotta

Lyckans Smed sa...

Tack snälal Lotta!