måndag 12 december 2011

Naturlig utsmyckning i konstnärlig utsmyckning

En spindel har byggt sitt konstverk i den underbara konstnärliga utsmyckningen Cimbris av Ulla Viotti, som befinner sig i närheten av mina föräldrars bostad i Simrishamn. Är det inte underbart hur en utsmyckning smyckas av en annan?
Visst ser den ut som om den alltid stått där? Faktum är att den kom upp först 1997-98. Ulla Viotti är inte bara skulptör, utan även byggare och en "grovarbetande" konstnär. Hennes utsökta skulpturer görs främst i tegel, sten eller stengods. Viotti känns lika mycket arkitekt som konstnär, vilket är särskilt tydligt framför hennes mäktiga verk Cimbris nära Österlengymnasiet i Simrishamn.
Viotti är en lokal konstnär, som bor i Brantevik, men har  verk över hela världen. Mest kända är hennes större offentliga tegelskulpturer, exempelvis i skulpturparken Konst på hög, Kvarntorpshögen, Kumla och i Kaptenens trädgård i Höganäs. I Swedbanks lokaler på Drottninggatan i Örebro finns det uppmärksammade verket, stengodsreliefen Skattgömman från 1970. 
Cimbris utgår ifrån en så kallad ringugn och ligger på platsen där ett av Skånes många tegelbruk legat. Det går alltså en klar linje till det förflutna och jag är väldigt förtjust i tanken att ta med det förgångna in i framtiden som något nytt! 
Ulla Viottis tegelskulpturala verk har oftast drag av andra och äldre kulturers byggnadssätt, som ziggurater, befästningsverk, kyrkobyggnader eller äldre bostadshus, men hon arbetar också i fri form, där det bara är hennes egna fantasi som sätter gränser. Cimbris känns för mig närmast kyrkligt sakral och det känns som att befinna sig vid en kultplats när ljuset tränger igenom Cimbris öppningar. Jag hoppas verkligen att jag kommer att få tillfälle att träffa Ulla Viotti!

Inga kommentarer: