fredag 2 december 2011

Finns svenska adventsstjärnor i Indien?


Det låter kanske som en konstig fråga, men faktum är att just i Indien använder vi det vi kallar Adventsstjärnor, men istället under Diwali, som firas ungefär samtidigt som vi firar All helgonahelgen. Diwali är den största hinduistiska högtiden, men den firas av alla Indier. Diwali kallas även för Ljushögtiden, eftersom man tänder ljus, Diwali-stjärnor och har stora fyrverkerier. 
På sätt och vis kan man kan Diwali för en sammanslagning av västerländskt jul- och nyårsfirande, eftersom det är massor av godsaker, ges presenter och är stora fyrverkerier. Diwali firas under fem dagar, med den stora festligheten under den tredje dagen. Diwali firas för att hedra lyckogudinna Lakshmi. Jag firade Diwali 2011 på ett ashram (bysamhälle runt t ex ett tempel) i Maharashtra, Indien, där jag även hade ett fadderbarn sedan många år. En fantastisk upplevelse!

Det måste vara den största anledningen till att man alltid finner så vackra advenststjärnor på just Indiska; de är egentligen Diwali-stjärnor!
Ljusexpertens fönster bågnar av adventsstjärnor
Idag står Jamtlis julmarknad på programmet trots att snön är försvunnen och det är plusgrader ute. Där ska det inhandlas div Jämtländska delikatesser att ta med till Skåne-julen, däribland rökt ren-hjärta, mjukt tunnbröd, getmese, enbärsdricka och Skärvången-ost. För inte kan man klara en jul utan detta?! Jag såg att även Tina Nordström hittat dessa på TV4 igår!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!


Inga kommentarer: