fredag 25 maj 2012

Härlig rabarbersoppa

Nu är rabarbersäsongen här och denna fantastiska växt har jag i år köpt upp mig ordentligt på för att frysa in. Det gör man enklast genom att skala och skiva den och frysa in i "portionsförpackningar" om t ex 200 g, som ska vara till många recept. Det är ju så grymt gott!
I år njuter jag, utöver fjolårets receptav bl a 
Rabarbersoppa med vaniljyoghurt och krokan
4 portioner
4
rabarberstjälkar
3 dl 
socker/Stevia
1 bit
ingefära
Skala rabarbern och lägg skalen samt de nerskurna rabarberstängerna i en kastrull tillsammans med ingefäran som skall krossas
lite lätt innan den läggs i kastrullen. Tillsätt
ca 5 dl vatten och ungefär 
1 dl socker/Stevia.
Koka allt i ca 15 minuter på svag värme och sila sedan upp genom en finmaskig sil.


2 dl turkisk yoghurt
1
vaniljstång
Medan soppan kokar - skrapa ur vaniljstången och rör ner de svarta vaniljfröna i yoghurten ordentligt. 
1 dl skalad mandel grovt hackad
Smält det resterande sockret i en stekpanna, eller tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell och tillsätt den hackade mandeln. Om du använder Stevia värmer du den bara i pannan och blandar så i mandeln, så att det smälter ihop. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna till en hård karamell. Lägg sedan lite av rabarberkompotten ovanpå och sedan  en klick av vaniljyoghurten. Garnera med mandelkrokan och servera soppan varm till detta.


Fler underbara rabarber-recept hittar du här!

Inga kommentarer: