onsdag 23 maj 2012

Klimatskapande för odling

Att förbättra odlings-klimatet för sina växter är något som är intressant särskilt för oss i Norrland, men även på Österlen finns Medelhavsklimat i en del trädgårdar. Hur kan man då göra det? Det är en fråga som bl a togs upp i Odla med P1 härom veckan vilket du kan lyssna på här.
vackra gula zucchinin växte från frö i min fönsterlåda mot söder
Det vanligaste sättet är väl att odla mot en södervägg, vilket jag utnyttjade till mina odlingar utanför köksfönstret ovan. Dessvärre tvingades jag dock ta bort dem, trots att jag fått lov att sätta upp dem av vicevärden.
Ett annat knep är att bygga stenmurar eller bara ringa in rabatten med sten, för att denna ska hålla jorden varm längre. Jag har exempelvis en bekant som bor i Järpen vid Åre och hon har lavendel som är väldigt vacker. Den är då planterad mot en södervägg och med sten runt rabatten.
Att plantera stora träd, en massa buskar (en granhäck nämns  på radion) mot vinden är också bra sätt att få ett varmare och därmed bättre klimat till sina växter. Så planerade t ex mina föräldrar sin trädgård i Brunflo och så fanns där plank och alla väggar mot söder utnyttjades maximalt.
Även ett växthus handlar om att just förbättra klimatet för växterna och då är det extra viktigt med ventilation och gärna även värmevakt.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: