måndag 28 maj 2012

Odlingsplaner på Landet

Se så vackert på Landet sommarens tredje dag, dit Maja och jag åkt för att njuta av det vackra vädret och sätta de vårblommor vi haft på balkongen. Mina penséer fick också hänga med, då jag ändå skaffat nya växter till balkongen, som klarar det skuggiga lägetFuchsiorna  från Vårmarknaden, med andra ord och mina pelargoner.
Rabarber och scilla fanns redan i landet
I det lilla landet växer dock rätt bra, eftersom där är sol hela dagen, så ska odla där istället för på gården. R-vis kommer säkert att se till att inga harar eller sorkar knycker nåt och så kommer vi nog att spendera en hel del av sommaren där ändå.
Landet är, som synes, litet men där ska jag sätta mina polkabetor, purpurbönor och de tomater jag inte ger bort eller sätter i odlingsbaljan, som jag ska bära ut på dagarna även i sommar.
Det är dock väldigt litet nu, så det ska göras större (som stenarna markerar) och stenar ska läggas runt om för att förbättra odlingsklimatet. Där i landet i tallskogen blommar nämligen vitsipporna, men gulsipporna har inte börjat blomma ännu... Kanske brukar de dock vara senare än blåsippor, det har jag faktiskt ingen koll på.
blommande vitsippor
Härom dagen såg jag en granne som planterade ut sina penséer i rabatterna vid mitt hus också.  Väldigt vackert, men tyvärr kommer det knappast att uppskattas av Sonja. Nu är hon, tack och lov, på benen så eftersom jag lovat hjälpa henne med rabatterna och hon sagt att jag får göra vad jag vill visade jag henne lökväxterna jag återplanterat. 
Bryggan har "slitit sig" från pålningen troligen vid islossningen
Då verkade hon bli sur och sa att hon brukar ha persilja och ringblommor där. Jag lugnade henne med att lökväxterna kommer att försvinna spårlöst när de vissnat ned så att hon då bara kan strö på mer jord och så sina frön så kommer det att växa perfekt. Säkrast är ju att så ute först när järnätterna är över, vilket här brukar vara 6 juni. Jag sa att jag kunde hjälpa henne sedan, men dagen efter såg jag att hon flyttat (eller t o m slängt?) lökar från ett hörn, där jag antar att hon sått persilja. Skulle därför gräva upp de polkagrisrandiga tulpanerna  och Rip van Winkle-narcisserna, som jag fick på vernissagen, för de vill jag ha kvar och planterar om också dem på landet. Dessvärre är tulpanerna borta, så jag hoppas verkligen att hon inte slängt eller givit bort dem! Det är ytterligare en anledning till att jag hellre sår där, så att det inte blir nåt tjafs.
Det mesta jag drivit upp är nu (utplanterat i odlingsbaljan eller) på Landet, där också frön till Blåklint, ringblommor och blomsterbönor är satta, precis som lökarna jag fick på min vernissage. Nu är alltså ordningen återställd i min ateljé, när allt utom det som ska till Skåne planterats ut och jag kunnat lyfta åter bordet till hallen.

Inga kommentarer: