Jag är verkligen förtjust i I Trädgårdsmästarens Spår; vilken underbart njutbar bok! Det är författaren och folkbildaren Elisabet Svalin-Gunnarsson som där berättar om sin farfar, född i slutet av 1800-talet, som var trädgårdsmästare.
Förr i tiden visste man hur man exempelvis sparar och tar vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta och hur man kan bli i stort sett självförsörjande på grönsaker, även med en liten trädgård. Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var då också en självklarhet och de frågorna är minst lika viktiga för den miljömedvetne odlaren idag. Gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper, som håller på att glömmas bort, men deras odlingsmetoder är fulla av knep, som passar utmärkt idag.
Med avstamp i den hortikulturella glansperiod, som i Storbritannien kallas för viktoriansk tid och i Sverige motsvaras av perioden från sekelskiftet 1900 fram till första världskriget, berättas här om smarta odlingsknep för såväl små och stora trädgårdar som balkonger och terrasser. Bilderna är dessutom helt hänförande, både nya och sekelgamla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar