tisdag 17 april 2012

World Art Day och tårtor

15 april, alltså i söndags, firades för första gången World Art Day i hela världen (eller åtminstone i västvärlden). Jag är alltså några dagar sen med det här inlägget. Titta bara vilket härligt program KRO hade tillsammans med Moderna Muséet:
tryck gärna på bilden så öppnas en större, så du kan läsa vad det står!
De firade alltså med bl a tårtkalas, med konstnärliga tårtor. Den på bilden tycker jag ser fantastisk ut, men den har hamnat i skymundan, kan man säga! Just tårtkalaset har det dock blivit mycket prat om i media, eftersom Afrosvenskarna nu kräver kulturministerns avgång, efter att hon skar första biten ur tårtan nedan. En film från dess kan du se här nedan! :
bilder lånade från Afrosvenskarnas hemsida
Tårtan är gjord av konstnären Makode Linde, som i sitt "konstnärskap utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri. I verket Afromantics, som tårtkonstverket bygger vidare på, sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och Det Ljuva Livet i kontrast till verklighetens historia. En verklighet som handlar om slavhandel, apartheid och förtryck" säger Karin Willén, riksordförande i KRO. Det ska för övrigt vara Lindes eget huvud och skräckfyllda skrik som "kröner " tårtan. Om inte det gör tårtan till motsatsen till rasism vet inte jag.  Hela KRO:s svar på Afrosvenskarnas krav kan du läsa här! Som performance har den uppnått sitt syfte, att bli uppmärksammad, även om dess syfte också missförståtts. Så här skriver Mårten Arndtzén om "tårtgate". Internationellt har det också uppmärksammats, bl a här.
här skriver 
Linde själv om sitt verk. Tonsätaren Tebogo Monnakgotla skriver så här om Tårtgate, som det tårtkalaset numer kallas. Det viktigaste i det här tycker jag är att inse att det aldrig finns en sanning, eftersom perspektivet beror helt på varifrån man tittar och att  Afrosvenskarna tyvärr verkar tycka att de har tolkningsföreträdet.

I min lilla stad tycks denna dag dock inte ha firats alls, utan allt krut läggs på Konstens Vecka och KulTur istället. Nästa år hoppas jag dock att hela Jämtland kommer igen just på World Art Day!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: