måndag 23 april 2012

Egna miljövänliga så-krukor

Om jag haft bättre med tid skulle  jag ha knåpat ihop egna såkrukor av gamla tidningar tidigare, för varför köpa plastkrukor när man kan fixa egna av gamla tidningar? Nu hade jag krukorna i förrådet och min tid har liksom varit upptagen av annat senaste tiden.
Dessutom tycker jag att de blir både snyggare och man kan plantera dem direkt i jorden utan att ta upp plantorna först. Tidningspapperet förmultnar ju och blir till näring sedan.
Utöver tid (men det går faktiskt fort att göra, det som tar tid är för vattnet att torka) behöver du till varje kruka
ett tidningsuppslag.
Jag använder en DN här, men varför inte använda färgglada reklamblad från blomsteraffären, parfymeriet eller leksaksbutiken istället?
en flaska/burk/tom toarulle e dyl i den strl du vill att krukan ska vara. Gärna med en inbuktad botten, vilket gör det lättare att få "krukbottnen" att fästa
en skål med vatten
Börja med att vika tidningen i tre lika stora delar och klipp eller riv den så i de delarna.
Innan du börjar att rulla in flaskan ska du lämna en marginal som är nästan lika bred som bottnen på varje sida. Det gör att papperet lättare fäster i varann när du blöter det. Vänd så flaskan och tryck in kanterna över bottnen och tryck till.
Gnid över bottenflikarna med fingrarna så att det ligger ordentligt emot varann. Dra försiktigt av krukan från flaskan och vik ca 1½ cm av kanten över som en "fåll" på framsidan. Så fäster du tuben helt utan tejp. Doppa så krukan i vatten och håll i kantfållen. Gnid över bottnen igen med fingrarna.
Ställ så din nygjorda miljövänliga så-kruka att torka i några timmar, innan du fyller den med jord. Det finns bl a en film som visar hur man kan göra, som du kan se här. Jag tycker dock att hennes krukor ser ut att bli väldigt ostadiga och tidningspapper kan man ju hämta i pappersinsamlingen om man inte har nog, så det behöver man inte snåla med. 

Jag la även med en film om hur man kan göra här, men han använder tejp, vilket gör att krukan inte blir helt nedbrytbar. Dessutom är hans krukor kantiga  och så är den filmen på engelska. Jag använder mig därför av en teknik som påminner om hur man viker present-askar, vilket jag tänkt visa här länge, men inte kommit mig för än.
Nu har jag så-krukor både till lavendelskott och violetta brytbönor och du kan också göra egna; lycka till!

Inga kommentarer: