tisdag 24 april 2012

Färgskimrande i Turning Point


T o m den 4 maj kan man se åtta oljemålningar av Charlotta Söderbom i Turning Point, som är beläget under Bolin Gallery. Där möter man en färgskimrande dysterhet, som minner om Söderboms tankar om varför vi har så svårt för att njuta här och nu. De tankarna om att fånga ögonblicket brukar kallas Mindfulness och det är något jag tagit upp här många gånger.
Ostberlin och Teatro Odeon båda olja på duk
Målningarna är sprungna ur fotografier av Söderboms vänner, där de poserar i olika situationer, vilka hon sedan målar av i sin ateljé. Det finns en längtan någon annanstans i bilderna, men Edward Hoppers smäktande övergivenhet är en bra bit bort och den vackra färgskalan, de bortvända blickarna och trädens kala grenar känns mer romantiska än realistiska.

Utställningens titel är Väntan, vilket jag tycker passar bra.
– Temat kom efter första tavlan jag målade. Jag är fascinerad över att vi ofta väntar på något som inte är nu, vi längtar och dagdrömmer och har svårt att vara i nuet, berättar Söderbom, som till vardags är bildlärare på Vittragymnasiet i Östersund till ÖP.--- Sedan experimenterar jag och hittar på olika saker som inte finns. Det är en liten naiv stil med lite surrealistiska rosa himlar och så.

Bolins initiativ med Turning Point för att visa oetablerade konstnärer är fantastiskt lovvärt. Jag måste dock erkänna att jag nära nog höll på att svälja tungan när en av dem berättade för mig att de betalar Bolin 4 ooo,- för att få ställa ut där. De vaktar själva, betalar annonser, vernissagekort och hyr alltså bara Bolins källarlokal för en tusenlapp i veckan. Det känns inte alls bra, utan får mig snarare att associera till utnyttjande än hjälp, särskilt under den period hans utställning ställdes in så att där stod tomt, utom i källarlokalen.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Var på väg in till stan och din utställning i lördags men fick ge mig när jag tittade genom fönstret, snön låg djup och jag hade bytt däck på bilen tyvärr!! Typiskt!
Läser att Bolin hyr ut källaren, det visste jag inte. Trodde inte det, att han tog hyra alltså.

//Boije

Lyckans Smed sa...

Aj då, vad synd!! Idag är sista dagen för min utställning, men har ju publicerat en hel del på bloggen om den.
Bolin har mer än en räv bakom öra...